WARZYWNE CURRY

Warzywne curry z kalafiorem, brokułami i marchewką. Szybkie w przygotowaniu, rozgrzewające i pełne aromatu. Najlepiej smakuje ugotowane na domowym bulionie z dodatkiem mleczka kokosowego, jednak będzie równie pyszne kiedy przygotujecie je na wodzie i 30%-wej śmietance.
Podajcie je z jaśminowym ryżem lub ryżowymi kotlecikami.
SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub innego oleju roślinnego
  • sól
  • 1 łyżka pasty curry (polecam taką ) lub po 1/2 łyżeczki zmielonych przypraw: kuminu, kolendry, kurkumy, słodkiej papryki  i curry w proszku
  • 1 szklanka różyczek kalafiora
  • 1 szklanka różyczek brokułu
  • 1 szklanka marchewki baby (lub zwykłej pokrojonej w szerokie słupki)
  • 125 ml gorącego bulionu lub wody
  • 200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 30%)
  • 1 łyżka listków kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka posiekanej papryczki chili
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. Na patelni lub w szerokim rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i czosnek, lekko solimy. Podsmażamy cały czas mieszając, na średniej mocy palnika, aż cebula zmięknie. Nie rumienimy.
  •  Dodajemy pastę curry (lub wszystkie przyprawy) i chwilę mieszamy. Dolewamy gorący bulion lub wodę, dodajemy  kalafior i marchewkę. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, lub dłużej, aż warzywa będą al dente. Dodajemy brokuły i gotujemy kolejne 5 minut. W razie potrzeby uzupełniamy bulion lub wodę.
  • Zdejmujemy pokrywkę, dolewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Gotujemy bez przykrycia przez około 2 minuty lub do momentu, aż sos zredukuje się i lekko zagęści.
  • Przed podaniem posypujemy listkami kolendry, posiekanym szczypiorkiem oraz opcjonalnie papryczką chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz