Świetnie doprawione, mięciutkie, sycące i zdrowe kofty drobiowe. Przygotujecie je zarówno z piersi kurczaka jak i indyka. W obu przypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można je podgrzać na parze lub pod przykryciem w piekarniku.
_________________________________________
SKŁADNIKI/ 2 porcjeKOFTY
- 400 g mięsa drobiowego (kurczak lub indyk) lub gotowego drobiowego mięsa mielonego
- 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
- 2 ząbki czosnku / starte na tarce
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry( rozgniecionych w moździerzu), sól , świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/5 łyżeczki chili w proszku
RYŻ
- 1/2 szklanki suchego ryżu
- 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
- 30 g masła
- 1 łyżka sezamu
- 1 ząbek czosnku (starty na tarce)
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- sól
SOS CZOSNKOWY
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- szczypta soli
- opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego koperku
DODATKOWO: 8 drewnianych patyczków do szaszłyków
WYKONANIE
- 8 drewnianych patyczków do szaszłyków namaczamy w wodzie.
- RYŻ wsypujemy do garnka, stawiamy na umiarkowanym ogniu i podsmażamy mieszając, przez koło 2 minuty. Dodajemy 10 g masła i smażymy 1 minutę. Ostrożnie dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, wyłączamy gaz i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ostudzony ryż solimy i spulchniamy widelcem.
- Przed samym podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce czosnek i przyprawę curry. Smażymy 1 minutę, dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty.
- SOS CZOSNKOWY: wszystkie składniki mieszamy w miseczce
- KOFTY:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy 3 łyżki wody i smażymy do odparowania. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z białych błon. Kroimy na kawałki i mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze/rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili, kardamonem i kolendrą. Dokładnie wyrabiamy.
- Masę dzielimy na 8 części, z których naoliwionymi dłońmi formujemy podłużne kotleciki, smarujemy oliwą, nadziewamy na patyczki i partiami grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (przez około 3 minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku).
- Podajemy z sezamowym ryżem i sosem czosnkowym.
i ten sos czosnkowy..mmm...rozmarzyć się można :)
OdpowiedzUsuń