KOFTY DROBIOWE Z SEZAMOWYM RYŻEM

Świetnie doprawione, mięciutkie, sycące i zdrowe kofty drobiowe. Przygotujecie je zarówno z piersi kurczaka jak i indyka. W obu przypadkach czas smażenia będzie taki sam. Kotleciki, choć bez jajka i bułki tartej, bardzo dobrze trzymają się podczas smażenia. Nie trzymamy ich na ogniu zbyt długo, tylko do wysmażenia mięsa, w przeciwnym razie zrobią się twarde i suche. Następnego dnia można je podgrzać na parze lub pod przykryciem w piekarniku.

SKŁADNIKI/ 2 porcje
KOFTY
  • 400 g mięsa drobiowego (kurczak lub indyk) lub gotowego drobiowego mięsa mielonego
  • 1 cebula / pokrojona w drobną kostkę
  • 2 ząbki czosnku / starte na tarce
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: 1 łyżeczka ziaren kolendry( rozgniecionych w moździerzu), sól , świeżo zmielony czarny pieprz, 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu, 1/5 łyżeczki chili w proszku
RYŻ
  • 1/2 szklanki suchego ryżu
  • 1 szklanka gorącego bulionu lub wody
  • 30 g masła
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce)
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • sól
SOS CZOSNKOWY
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżeczka posiekanego koperku
DODATKOWO: 8 drewnianych patyczków do szaszłyków
WYKONANIE
  • 8 drewnianych patyczków do szaszłyków namaczamy w wodzie.
  • RYŻ wsypujemy do garnka, stawiamy na umiarkowanym ogniu i podsmażamy mieszając, przez koło 2 minuty. Dodajemy 10 g masła i smażymy 1 minutę. Ostrożnie dolewamy gorący bulion lub wodę, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10 minut, wyłączamy gaz i odstawiamy pod przykryciem do wystygnięcia. Ostudzony ryż solimy i spulchniamy widelcem. 
  • Przed samym podaniem, na patelni prażymy 1 łyżkę sezamu. Gdy lekko się zezłoci dodajemy 20 g masła, a gdy się rozpuści, także starty na tarce czosnek i przyprawę curry. Smażymy 1 minutę, dodajemy ugotowany ryż i podsmażamy mieszając przez kolejne 2 minuty. 
  • SOS CZOSNKOWY: wszystkie składniki mieszamy w miseczce
  • KOFTY:Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oliwy. Dodajemy cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy starty czosnek i smażymy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy 3 łyżki wody i smażymy do odparowania. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do lekkiego przestygnięcia.
  • Piersi kurczaka myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, oczyszczamy z białych błon. Kroimy na kawałki i mielimy w maszynce z sitkiem o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze/rozdrabniaczu. Przekładamy do miski, dodajemy cebulkę z czosnkiem, doprawiamy solą, pieprzem, chili, kardamonem i kolendrą.  Dokładnie wyrabiamy.
  • Masę dzielimy na 8 części, z których naoliwionymi dłońmi formujemy  podłużne kotleciki, smarujemy oliwą, nadziewamy na patyczki i partiami grillujemy na dobrze rozgrzanej patelni grillowej (przez około 3 minuty z każdej strony, aż nie będą już surowe w środku).
  • Podajemy z sezamowym ryżem i sosem czosnkowym.

1 komentarz:

  1. i ten sos czosnkowy..mmm...rozmarzyć się można :)

    OdpowiedzUsuń