HERBATA Z KARDAMONEM I POMARAŃCZĄ

Rozgrzewająca, mocna herbata o intensywnym, orientalnym smaku. Przygotowałam ją na bazie naparu z kardamonu, z dodatkiem malin, miodu i plasterków pomarańczy.
Kardamon ma przyjemny, nieco ostry i korzenny aromat. Jego przeciwzapalne, bakteriobójcze i antywirusowe właściwości pomagają przy kaszlu, obniżają ciśnienie i wykazują działanie przeciwnowotworowe. 
Najpierw przygotowujemy napar z samego kardamonu, a następnie dodajemy go do herbaty, którą wcześniej  najlepiej jest wsypać do małego zaparzacza. W ten sposób możemy wymienić herbatę w zaparzaczu i ponownie zalać całość wrzątkiem.
Można także rozgniecione w moździerzu ziarenka kardamonu od razu wymieszać z liśćmi herbaty, zalać gorącą wodą i gotować około 5 minut. Następnie przelać do szklanki (można przez sitko), dodać maliny, pomarańcze i miód.
SKŁADNIKI / 1 porcja
  • 1 łyżeczka strączków kardamonu
  • 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej
  • 300 ml wody
  • 1 łyżka miodu
  • 2 plastry pomarańczy
  • 5 malin 
WYKONANIE
  • Ziarenka kardamonu wyłuskujemy ze strączków i lekko miażdżymy w moździerzu. Przekładamy do rondelka, zalewamy 300 ml wrzątku i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15-20 minut. 
  • W międzyczasie, do kubka lub szklanki wsypujemy herbatę (najlepiej użyć zaparzacza) i zalewamy wrzącym naparem z ziarnami kardamonu. Dodajemy maliny i plasterki pomarańczy, a gdy herbata lekko przestygnie, także miód. Mieszamy i od razu podajemy.

1 komentarz: