OBIADOWA SAŁATKA Z CZERWONYMI WARZYWAMI

Pomysł na szybką i prostą sałatkę, ze składników, które zwykle mamy pod ręką. Z papryką, pomidorami, rzodkiewką i czerwoną cebulką. Doprawiona miodowym winegretem i opcjonalnie także kremem balsamico. 
Możecie podać ją jako samodzielne danie lub jako pyszny dodatek do dania głównego.

SKŁADNIKI / 2-3 porcje
  • 1 opakowanie mieszanki sałat
  • 1 pomidor malinowy
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 3 rzodkiewki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka pestek słonecznika (uprażonych na suchej patelni)
  • sól, pieprz
WINEGRET
  • 1 łyżka miodu
  • 1 ząbek czosnku (starty na tarce)
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
DODATKOWO: krem balsamiczny
WYKONANIE
  • WINEGRET: W miseczce rozcieramy miód z czosnkiem, sokiem z cytryny i szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy oliwę. Jeśli sos wyjdzie za gęsty można dodać więcej soku z cytryny.
  • SAŁATKA:Pomidory kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Rzodkiewkę kroimy w plasterki, paprykę w cienkie paseczki. Czerwoną cebulę kroimy w cienkie piórka.
  • Na półmisek wykładamy mieszankę sałat, polewamy 1 łyżką winegretu i dokładnie mieszamy. Na wierzchu układamy pomidory, rzodkiewkę, cebulę i paprykę. Lekko solimy. Posypujemy natką pietruszki i pestkami słonecznika. Przed podaniem polewamy sosem winegret i kremem balsamicznym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz