UCIERANE CIASTO ZE ŚLIWKAMI


Tradycyjny przepis na lekkie, letnie i pyszne ciasto z dużą ilością śliwek. Z kilku zaledwie podstawowych  składników, które zawsze mamy pod ręką. Idealne na zakończenie wakacji. Wyśmienite także z truskawkami, porzeczkami, jagodami czy agrestem. 
Pamiętajmy, że warunkiem udanego wypieku, jest w tym przypadku użycie składników o temperaturze pokojowej oraz dokładne ubicie masła z cukrem pudrem.
Ciasto wychodzi puszyste i wilgotne zarazem. Idealne do popołudniowej herbatki.

SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową
  • 200 g masła
  • 200  g cukru pudru / można dać mniej jeśli śliwki są słodkie
  • 4 jajka
  • 240 g mąki 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 700 g dojrzałych i słodkich śliwek węgierek
DO PODANIA: cukier puder do posypania, bita śmietana do podania
WYKONANIE
  • ŚLIWKI opłukujemy, osuszamy, kroimy na połówki lub ćwiartki, usuwamy pestki. Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ (góra/dół bez termoobiegu). Spód formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • CIASTO: Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną i puszystą masę (przez 10 minut). Nie przerywając ucierania dodajemy po jednym jajku, kolejne dodając, gdy poprzednie dokładnie połączy się z masą. Następnie w trzech/czterech porcjach dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na mniejszych obrotach i krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, rozkładamy śliwki przecięciem do góry i pieczemy 60 minut.
  • Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Podajemy z bitą śmietaną

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz