PLACKI ZIEMNIACZANE


Chrupiące, cieniutkie i pełne smaku placki ziemniaczane. Z dodatkiem cebulki, czosnku i pieprzu ziołowego. Idealne na szybki obiad po pracy. Najlepiej smakują z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Pyszne także z sosem pieczarkowym lub gulaszem.
_____________________________________
SKŁADNIKI / 24 sztuki
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki 
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka pieprzu ziołowegoolej do smażenia 
DO PODANIA: jogurt naturalny lub śmietana 18%
______________________________________
WYKONANIE
  • Ziemniaki obieramy i razem z cebulą i czosnkiem ścieramy na tarce o małych oczkach. 
  • Wykładamy na drobne sito umieszczone nad miską, odstawiamy na 10 minut. Na koniec dociskamy dłonią starte ziemniaki i odlewamy jeszcze więcej soku.
  • Wodę która zebrała się w misce ostrożnie odlewamy, pozostawiając skrobię która zebrała się na spodzie.
  • Masę ziemniaczaną przekładamy do miski, dodajemy przyprawy, jajka i mąkę oraz skrobię pozostałą na dnie miski. Mieszamy przed samym smażeniem.
  • Na patelni rozgrzewamy warstwę oleju. 
  • Łyżką wykładamy porcje masy na rozgrzany olej i rozprowadzamy na dość cienkie placki. 
  • Smażymy na średnim ogniu, przez 2-3 minuty, aż się przyrumienią. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. 
  • Odkładamy na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi.
  • Podajemy gorące, z jogurtem lub śmietaną. Opcjonalnie można posypać płatkami soli morskiej lub/i posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz