Pyszna surówka z tartego kalafiora i marchewki. Z dużą ilością natki pietruszki i koperku. Doprawiona aksamitnym i dobrze wyważonym pod względem smaku dressingiem z majonezu, syropu klonowego i soku z cytryny. Najzdrowsza, bo przygotowana ze świeżych, surowych warzyw, które nie poddane obróbce cieplnej, nie tracą cennych minerałów i witamin.
Można ją przygotować wcześniej, przełożyć do zamykanego pojemnika i do czasu spożycia przechowywać w lodówce.
Spróbujcie wykorzystać ją do kanapek z szynką lub kotletem np. schabowym. Sprawdzi się również jako dodatek do dań mięsnych.
---------------------------------------------
SKŁADNIKI/ 4 porcje
- 1/2 główki kalafiora
- 1 duża marchewka
- 1 mała cebula
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego koperku
DRESSING
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
- DRESSING: W miseczce mieszamy majonez z sokiem z cytryny i syropem klonowym. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- SURÓWKA: Cebulę obieramy i drobno siekamy. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki i razem z marchewką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy do miski, dodajemy cebulę, natkę pietruszki i koperek. Lekko solimy, polewamy przygotowanym dressingiem, mieszamy. Podajemy od razu lub do czasu podania przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz