KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z POMIDORAMI

Kasza gryczana smażona z pomidorami (koktajlowymi, suszonymi i z puszki), cebulką i czosnkiem, to bardzo trafione połączenie prostych składników, w pysznym daniu z jednej patelni.  Do podania, dla chętnych, polecam kozi twarożek lub fetę. 
Danie świetnie nadaje się do zabrania do pracy, na szybki lunch lub ciepłą kolację. Sama, tak przygotowaną kaszę, często podaję jako dodatek do obiadu.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej + 1 łyżeczka masła + 1 szklanka gorącej wody
  • 2 łyżki oleju roślinnego, np.kokosowego lub oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki suszonych pomidorów
  • 1/2 szklanki krojonych pomidorów z puszki
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku i suszonego oregano, szczypta ostrej papryki w proszku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku lub natki pietruszki
  • sok z połowy limonki
WYKONANIE
  • Kaszę wsypujemy do garnka, dodajemy 1 łyżeczkę masła i podgrzewamy 2 minuty, często mieszając. Ostrożnie dolewamy 1 szklankę gorącej wody, przykrywamy pokrywką i zmniejszamy płomień do minimalnego. Gotujemy bez mieszania i zdejmowania pokrywy, przez 10 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłączamy ogień i zostawiamy pod przykryciem przez minimum 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i odstawiamy, aż przestygnie. Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plasterki, suszone pomidory na kawałki, pomidorki koktajlowe na połówki.
  • Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy około 5 minut, na średniej mocy palnika, często mieszając. Warzywa powinny się zeszklić, ale nie przyrumienić. Dodajemy suszone pomidory i krojone pomidory z puszki. Mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką w proszku.  Smażymy na średnim ogniu, przez około 5 minut, aż całość zredukuje się i zagęści. Od czasu do czasu mieszamy. Wsypujemy ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i pomidorki koktajlowe. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy i smażymy 2 minuty. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz