OWSIANKA - PODSTAWOWY PRZEPIS


Najprostszy i zarazem najlepszy sposób na owsiankę. Najpierw namaczamy płatki owsiane w wodzie, a następnie chwilkę gotujemy z mlekiem, aż spęcznieją i zmiękną. Taka owsianka zyska bardzo dużo, jeśli dodamy do niej szczyptę soli, która wydobędzie smak nie tylko z samych płatków, ale i ze słodkich owoców. Sama często mieszam ugotowaną i ciepłą owsiankę ze startym jabłkiem i podaję z sezonowymi owocami. 
Można przygotować wcześniej i zabrać do pracy.

SKŁADNIKI / 1-2 porcje
  • 1/4 szklanki zwykłych płatków owsianych (nie błyskawicznych)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka (zwykłego krowiego lub roślinnego)
  • mała szczypta soli
  • 1 łyżka miodu lub syropu klonowego
  • opcjonalnie - 1 jabłko starte ze skórką, na tarce o dużych oczkach
  •  świeże owoce: kiwi, mango, truskawki, pestki granatu, maliny
WYKONANIE
  • Płatki owsiane wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą. Odstawiamy na minimum 30 minut, do namoczenia (można na noc). Dolewamy mleko, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Stawiamy na ogniu i zagotowujemy bez mieszania. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy bez przykrycia, przez około 4-5 minut, aż płyn się zredukuje, a owsianka zagęści. Co jakiś czas mieszamy. Zdejmujemy z ognia i jeśli używamy, mieszamy ze startym jabłkiem. Można także dolać więcej mleka.
  • Porcje owsianki dekorujemy miodem lub syropem klonowym oraz świeżymi owocami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz