CHLEB NA DROŻDŻACH Z RODZYNKAMI I CYNAMONEM

Domowy chleb na drożdżach, z dodatkiem cynamonu i mięciutkich rodzynek. Pieczony w żeliwnym garnku, ma grubą, chrupiąca skórkę i mięciutki, dobrze napowietrzony środek. Jest lekki, o pięknym bursztynowym kolorze. Dobrze smakuje zarówno ze słonymi, jak i słodkimi dodatkami.
Jeśli nie macie żeliwnego garnka, użyjcie dowolnego żaroodpornego naczynia z pokrywą.
Chleb wyjdzie także, bez użycia miksera. Wszystkie składniki wystarczy wymieszać łyżką, przykryć i zostawić na noc, na kuchennym blacie. Następnie wybić i  odstawić do napuszenia. Dalej postępować jak w przepisie.
-----------------------------------------------
SKŁADNIKI
  • 300 g mąki pszennej, najlepiej chlebowej +2 łyżki
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej*
  • 375 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży lub 6 g drożdży suszonych
  • 2 łyżki cukru/miodu
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki rodzynek 
*można zastąpić mąka pszenną, np. chlebową
WYKONANIE
  • Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 1 godzinę do napęcznienia (można na noc).
  • W miseczce mieszamy drożdże z cukrem/miodem, 2 łyżkami mąki pszennej i 200 ml ciepłej (nie gorącej) wody. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  • Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy sól, cynamon oraz pozostałą wodę. Miksujemy 5 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka lub ręcznie (najpierw drewnianą łyżką, a później dłońmi). Dodajemy odsączone rodzynki i miksujemy 1  minutę, tak, by rodzynki równomiernie się rozmieściły.
  • Oprószonymi mąką dłońmi zagarniamy ciasto pod spód, przykrywamy i odstawiamy na 2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  • Wyrośnięte ciasto chwilę wygniatamy, aby opadło. Ponownie oprószamy mąką, zagarniamy pod spód, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę do napuszenia.
  • W czasie, gdy chleb wyrasta, do piekarnika (na najniższą półkę) wstawiamy żeliwny garnek z pokrywką, o średnicy 20-24 cm i ustawiamy temperaturę 230 stopni C, bez termoobiegu. Nagrzewamy pusty garnek.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy (wyskrobujemy używając silikonowej łopatki) na spód rozgrzanego garnka, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut pod przykryciem, a następnie 30 minut bez pokrywki.
  • Wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz