Bułeczki z ciasta duńskiego (danish pastry), które zawiera drożdże i lekko listkuje, jak ciasto francuskie, ale przygotowuje się je o wiele prostszą metodą. Nie wymaga żadnych skomplikowanych zabiegów i robi się naprawdę szybko. Bułeczki pachną masłem, są lekkie, mają chrupiącą, delikatną skórkę i puszysty, mięciutki środek. Ciasto najlepiej przygotować wieczorem i namoczyć rodzynki - następnego dnia rozwałkować, wypełnić nadzieniem i upiec. Po odstaniu w lodówce (do 24 godzin), będzie sztywniejsze i łatwiejsze w formowaniu. Można je składać na różne sposoby i wypełniać ulubionym nadzieniem.
____________________________________________
SKŁADNIKI / 10-15 sztuk
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 400 g mąki
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 50 g cukru
- 200-250 g masła, zimnego
- 60 g rodzynek + 50 ml gorącej wody + 40 ml rumu/amaretto+skórka otarta z pomarańczy
- opcjonalnie: 1 budyń waniliowy z cukrem (ugotowany zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
WYKONANIE
- Mleko podgrzewamy w rondelku, aż będzie lekko ciepłe, ale nie gorące. Odstawiamy z ognia.
- Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suszone. Mieszamy z cukrem i 2 łyżkami mąki. Stopniowo, mieszając, dolewamy mleko. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, do wyrośnięcia.
- Zimne masło kroimy na cieniutkie paseczki.
- Do dzieży miksera przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy roztrzepane jajko i wyrośnięte drożdże. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, stopniowo dodając wiórki masła. Miksujemy, by składniki się połączyły, ale kawałki masła, pozostały widoczne.
- Ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę i chwilę wyrabiamy dłońmi. Rozwałkowujemy na prostokąt, składamy do środka dwa krótsze boki, składamy na pół i ponownie rozwałkowujemy. Można lekko podsypać mąką. Składanie i wałkowanie ciasta powtarzamy jeszcze trzy razy. Na koniec złożone ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na noc lub do 3 dni).
- Rodzynki i skórkę z pomarańczy zalewamy gorącą wodą i alkoholem. Odstawiamy do napęcznienia na minim 2 godziny lub na noc . Przed użyciem odsączamy.
- Ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat i zostawiamy pod przykryciem na 1 godzinę, do ocieplenia.
- Podsypując mąką, rozwałkowujemy na placek o wymiarach 40x50 cm. Równomiernie rozprowadzamy budyń - jeśli używamy- i posypujemy odsączonymi rodzynkami. Wzdłuż dłuższego boku zwijamy w roladę. Kroimy na 10-15 części, o grubości 2-3 cm.
- Układamy partiami, na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia , rozcięciem do góry, zachowując odstępy. Luźno przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę, do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C, bez termoobiegu. Bułeczki pieczemy 20 minut, na złoty kolor. Można polukrować (1 szklanka cukru pudru + 3 łyżki soku z cytryny) lub oprószyć cukrem pudrem i podać z malinowym lub/i mango coulis.
*owoce miksujemy z odrobiną cukru i przecieramy przez sitko (maliny)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz