GUACAMOLE


Prosta i szybka w przygotowaniu, klasyczna pasta z awokado. Zrobienie jej jest dziecinne proste i nie zajmuje więcej niż 5 minut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę.
Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu burrito i quesadilla lub do chipsów z tortilli czy pokrojonych w słupki surowych warzyw.
Warto pamiętać, że pozbawione pestki awokado szybko się utlenia i zmienia kolor z zielonego na brązowy. Aby spowolnić ten proces rozgnieciony miąższ jak najszybciej należy zakwasić. Dodatkowo, do miseczki z gotowym dipem można wcisnąć wyjętą wcześniej pestkę. 
Kupując awokado wybierajcie miękkie, ale wciąż sprężyste owoce, których skórka po naciśnięciu palcem wraca do poprzedniego kształtu. Zarówno twarde, jak i zbyt miękkie awokado, nie nadaje się do przygotowania pysznego guacamole.

SKŁADNIKI / 1-2 porcje
  • 1 dojrzałe awokado / polecam hass
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie:listki kolendry, kawałek papryczki chili, 1 mała szalotka, pokrojone w kostkę pomidory, papryczka jalapeño 
WYKONANIE
  • Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. 
  • Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem, niekoniecznie na jednorodną pastę. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. 
  • Posypujemy listkami kolendry, pokrojonym pomidorem i papryczką jalapeño. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz