KOKOSOWA JAGLANKA Z MANGO


Pyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam 
ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia. 
Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka. 

SKŁADNIKI / 1 porcja
  • 1/4 szklanki kaszy jaglanej
  • 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • 1 łyżeczka masła
DO PODANIA: pokrojone w kostkę mango, pestki granatu, nasiona chia, brązowy cukier, syrop klonowy
WYKONANIE
  • Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. Dodajemy masło, mieszamy. Gęstość jaglanki regulujemy mlekiem. 
  • Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone mango, pestki granatu i nasiona chia. Opcjonalnie posypujemy brązowym cukrem i polewamy syropem klonowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz