Pyszna i sycąca kasza jaglana ugotowana w dużej ilości mleka kokosowego (lub zwykłego). Podałam
ją ze świeżym mango i soczystymi pestkami granatu. Przed podaniem polałam syropem klonowym i udekorowałam nasionami chia.
Zdecydowanie warto poświęcić chwilkę na jej przygotowanie. Tym bardziej, że można ugotować ją wieczorem, a rano tylko podgrzać, dodając więcej mleka.
- 1/4 szklanki kaszy jaglanej
- 300 ml mleka kokosowego lub zwykłego krowiego
- 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
- 1 łyżeczka masła
WYKONANIE
- Kaszę płuczemy na sicie i przelewamy wrzątkiem. Przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem, dodajemy ksylitol lub cukier i przykrywamy pokrywką. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy 15 minut. Dodajemy masło, mieszamy. Gęstość jaglanki regulujemy mlekiem.
- Przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone mango, pestki granatu i nasiona chia. Opcjonalnie posypujemy brązowym cukrem i polewamy syropem klonowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz