Obiadowa surówka z pieczonych lub gotowanych buraczków. Smaczna, zdrowa i lekka . Pasuje do różnego rodzaju duszonych, smażonych lub grillowanych mięs. Najlepsza oczywiście z tłuczonymi ziemniaczkami i kotletem mielonym.
Warto zwrócić uwagę, że gotując buraki, wiele cennego smaku i witamin pozostaje w wodzie, którą na koniec wylewamy. Podczas pieczenia buraczków, nic się nie marnuje, a smak i kolor upieczonego do miękkości buraka jest bardziej intensywny niż gotowanego. Im mniejsze buraczki tym lepsze.
SKŁADNIKI / 2-4 porcje
- 3-4 buraki (ok. 400-500 g)
- 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżeczki ksylitolu/ cukru
- sól, świeżo zmielony czarny pieprz
- listki kolendry lub natki pietruszki/ do dekoracji
WYKONANIE
- Buraczki myjemy i gotujemy pod przykryciem do miękkości lub każdego buraka oddzielnie owijamy w arkusz folii aluminiowej (można także ułożyć w żaroodpornej formie z pokrywą), układamy na blasze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 190℃ bez termoobiegu przez około 1-1,5 godziny (w zależności od wielkości). Gotowość sprawdzamy wbijając ostry nóż lub patyczek do szaszłyków. Powinien lekko zagłębić się w miąższu. Po ugotowaniu/upieczeniu, studzimy i obieramy ze skórki. Razem z cebulą ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy do miski.
- Doprawiamy solą, szczyptą pieprzu i ksylitolem lub cukrem. Skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli, cukru lub soku z cytryny. Przekładamy do salaterki, dekorujemy listkami natki pietruszki lub kolendry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz