Łatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. W kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
---------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
- 2 średnie piersi kurczaka
- 25 g masła
- 1 łyżka oleju, np. kokosowego
- 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody
- 1 szklanka śmietany 30 %
- 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów
- 2 łyżki posiekanego koperku
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i kurkumy, szczypta chili w proszku
WYKONANIE
- Piersi kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami, oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek.
- Każdy filet kroimy w poprzek i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Nacieramy przyprawami. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na 4 filety o grubości 2 cm. Skrapiamy 1 łyżką oliwy, odstawiamy do zamarynowania.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, układamy filety z kurczaka i smażymy 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu, do lekkiego przyrumienienia. Odkładamy na talerz.
- Na tę samą patelnię wlewamy białe wino, a gdy lekko odparuje dodajemy pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Po upływie 5 minut dolewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy 5 minut bez przykrycia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
- Dodajemy podsmażone filety i gotujemy jeszcze 2 minuty, w międzyczasie raz przewracając mięso.
- Odstawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz