KURCZAK W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM

Łatwe do przygotowania danie z kurczaka i pysznego sosu z wina, śmietanki i pomidorów. Smakuje zawsze każdemu. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom. Będzie gotowe w niecałe 30 minut, dlatego idealnie sprawdzi się na szybki obiad po pracy. Najlepiej zamarynować kurczaka 1 dzień wcześniej i do czasu użycia przechowywać w lodówce. W kolejnym dniu wystarczy podsmażyć filety na rumiano, zalać winem i pomidorami, a po chwili także śmietanką. Kiedy sos zredukuje się i zagęści, dodajemy świeży lub mrożony koperek. Podajemy z ziemniaczkami lub ryżem.
---------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 porcje
  • 2 średnie piersi kurczaka
  • 25 g masła
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
  • 1/2 szklanki białego wina/ bulionu lub wody
  • 1 szklanka śmietany 30 %
  • 1 puszka (400 g) rozdrobnionych pomidorów
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  •  przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i kurkumy, szczypta chili w proszku
WYKONANIE
  • Piersi kurczaka osuszamy papierowymi ręcznikami, oczyszczamy z błon i ewentualnych kostek. 
  • Każdy filet kroimy w poprzek i układamy na arkuszu papieru do pieczenia. Nacieramy przyprawami. Przykrywamy arkuszem folii spożywczej i rozbijamy na 4 filety o grubości 2 cm. Skrapiamy 1 łyżką oliwy, odstawiamy do zamarynowania.
  • Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła, układamy filety z kurczaka i smażymy 2 minuty z każdej strony, na dużym ogniu, do lekkiego przyrumienienia. Odkładamy na talerz.
  •  Na tę samą patelnię wlewamy białe wino, a gdy lekko odparuje dodajemy pomidory wraz z zalewą. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień. Po upływie 5 minut dolewamy śmietankę, mieszamy i gotujemy 5 minut bez przykrycia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. 
  • Dodajemy podsmażone filety i gotujemy jeszcze 2 minuty, w międzyczasie raz przewracając mięso.
  •    Odstawiamy z ognia, posypujemy koperkiem. Podajemy z ryżem lub ziemniaczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz