Zdecydowana i bardzo konkretna w smaku przekąska ze śledzia. Ułożona na małych kromkach ciemnego chleba ( np. pumpernikla) i udekorowana kaparami oraz papryczką chili, idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju imprezy i bardziej uroczyste przyjęcia. Tatar można zrobić wcześniej, przełożyć np. do szklanego słoika i do 2-3 dni przechowywać w lodówce.
Jeśli nie chcecie lub nie możecie użyć marynowanej papryczki jalapeño, zastąpcie ją marynowanym ogórkiem lub kaparami. Śledzie z solanki należy najpierw wypłukać i moczyć przez co najmniej godzinę w zimnej wodzie. Najlepiej spróbować kawałek, czy jest już mało słony. Czasem trzeba moczyć dłużej, w międzyczasie kilkukrotnie zmieniając wodę. Filety śledziowe ze sklepowych półek, np.w słoikach, pudełkach czy tackach nie wymagają moczenia i od razu są gotowe do użycia.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 2-3 filety śledziowe marynowane w oleju lub occie ( ok. 250 g) / użyłam takich
- 2 łyżki marynowanej cebulki (np. z zalewy po śledziach)
- 1 świeża czerwona papryczka chili (można dać mniej, jeśli jest bardzo ostra lub zastąpić papryką marynowaną)
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 1 łyżka marynowanej papryczki jalapeño
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej lub zwykłej, np. dijon
- 1/3 łyżeczki płynnego miodu lub szczypta cukru
- 1 łyżeczka oleju tłoczonego na zimno, np. lnianego
- ćwiartka cytryny / opcjonalnie
DO PODANIA: 3-4 kromki ciemnego chleba, np. żytniego, masło, kapary, pieprz ziołowy
WYKONANIE
- Filety śledziowe odsączamy, wykładamy na deskę i razem z cebulką kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski.
- Połowę papryczki chili i marynowaną papryczkę jalapeño drobno siekamy. Dodajemy do miski ze śledziami. Mieszamy z 1 łyżką posiekanego szczypiorku, natką pietruszki oraz musztardą, olejem i miodem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, dodając np. więcej miodu lub/i soku z cytryny.
- Kromki chleba smarujemy masłem i wykładamy tatar ze śledzia. Kroimy na połówki, dekorujemy kaparami oraz pokrojoną w krążki pozostałą papryczką chili. Układamy na półmisku, posypujemy pieprzem ziołowym i pozostałym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz