SAŁATKA Z JAJKIEM I POMIDORAMI


Znakomita,  wiosenno-letnia sałatka, z pysznym śmietanowo-majonezowym dressingiem. Idealna na przyjęcia w ogrodzie, pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerzy. Przygotowałam ją na zwykłej sałacie lodowej , dodałam soczystego pomidora, ogórka i perfekcyjnie ugotowane jajko na twardo. Sosik ze szczypiorkiem dopełnił i idealnie połączył całość w lekkie i pełne smaku danie. Polecam do wypróbowania.

SKŁADNIKI / 2 porcje
  • 2 jajka
  • 1/4 sałaty lodowej
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • garść łyżka kiełków słonecznika
SOS
  • 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
  • Majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i syrop klonowy mieszamy w miseczce. Lekko solimy, dodajemy szczypiorek. Odstawiamy do lodówki.
  • Jajka gotujemy na twardo (wkładamy do zimnej wody, stawiamy na ogniu i gotujemy przez 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody). Kroimy na ćwiartki.
  • Pomidory kroimy na ćwiartki, a następnie w poprzek na połówki. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Pestki słonecznika krótko prażymy na suchej patelni. 
  • Sałatę myjemy, osuszamy i zgrubnie kroimy. Wykładamy na półmisek. Na wierzchu układamy kawałki pomidora, plasterki ogórka i ćwiartki jajka. Posypujemy słonecznikiem i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy kiełkami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz