Znakomita, wiosenno-letnia sałatka, z pysznym śmietanowo-majonezowym dressingiem. Idealna na przyjęcia w ogrodzie, pięknie prezentuje się na stole i szybko znika z talerzy. Przygotowałam ją na zwykłej sałacie lodowej , dodałam soczystego pomidora, ogórka i perfekcyjnie ugotowane jajko na twardo. Sosik ze szczypiorkiem dopełnił i idealnie połączył całość w lekkie i pełne smaku danie. Polecam do wypróbowania.
------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 2 porcje- 2 jajka
- 1/4 sałaty lodowej
- 1 pomidor malinowy
- 1 ogórek gruntowy
- 1 łyżka pestek słonecznika
- garść łyżka kiełków słonecznika
SOS
- 3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
- 3 łyżki majonezu
- 1 łyżeczka syropu klonowego lub płynnego miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego lub soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
WYKONANIE
- Majonez, śmietanę, ocet jabłkowy i syrop klonowy mieszamy w miseczce. Lekko solimy, dodajemy szczypiorek. Odstawiamy do lodówki.
- Jajka wkładamy do zimnej wody, stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 4 i pół minuty, licząc od momentu zagotowania się wody. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i obieramy. Kroimy na ćwiartki.
- Pomidory kroimy na ćwiartki, a następnie w poprzek na połówki. Ogórka obieramy i kroimy w plastry. Pestki słonecznika krótko prażymy na suchej patelni.
- Sałatę myjemy, osuszamy i zgrubnie kroimy. Wykładamy na półmisek. Na wierzchu układamy kawałki pomidora, plasterki ogórka i ćwiartki jajka. Posypujemy słonecznikiem i polewamy przygotowanym sosem. Dekorujemy kiełkami słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz