Lekki, letni tort ze świeżymi truskawkami oraz kremem z bitej śmietany i kawałeczków gorzkiej czekolady. Jego przygotowanie najlepiej rozłożyć w czasie i upiec biszkopt nawet dwa dni przed planowanym podaniem. Przygotowanie kremu i przełożenie tortu można zostawić na dzień podania lub zrobić z jednodniowym wyprzedzeniem.
Biszkopty nasączyłam domową lemoniadą i przełożyłam warstwą dżemu i świeżych truskawek. Krem, to po prostu dobrze ubita śmietanka 30%, dodatkowo usztywniona śmietan-fixem lub rozpuszczoną żelatyną i wymieszana z kawałkami czekolady.
Całość tworzy bardzo udane połączenie i świetnie nadaje się na urodzinowe przyjęcie.
SKŁADNIKI
BISZKOPT
- 5 jajek, w temperaturze pokojowej
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
KREM STRACCIATELLA
- 1,25 l śmietany 30%, schładzanej minimum 12 godzin
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 śmietan-fixy lub 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g gorzkiej czekolady
PRZEŁOŻENIE
- 200 g dżemu truskawkowego
- 400 g truskawek (odszypułkowanych i pokrojonych na połówki) + kilka do dekoracji
LEMONIADA do nasączenia
- 2/3 szklanki wody (12 łyżek)
- 1 łyżka cukru
- sok z 1/2 cytryny
WYKONANIE
- Śmietankę wstawiamy do lodówki, na minimum 12 godzin przed planowanym użyciem.
- Spód formy o średnicy 22 cm. wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz. Piekarnik nagrzewamy do 175℃, bez termoobiegu.
- Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy do miski.
- Białka bardzo dokładnie oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na lekko sztywną pianę.
- Cały czas miksując, łyżka po łyżce dosypujemy cukier, kolejną porcję dodając, gdy poprzednia dokładnie połączy się z masą. Na koniec piana powinna znacznie zwiększyć objętość, być lśniąca, gęsta i sztywna.
- Cały czas ubijając, dodajemy po jednym żółtku, a gdy wmieszają się w masę, zmniejszamy obroty miksera i w 2-3 partiach dodajemy przesianą mąkę. Mieszamy na niskich obrotach, krótko, tylko do połączenia składników. Przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch.
- Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35 minut, do suchego patyczka. Wyjmujemy i zostawiamy w formie do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzony biszkopt obkrajamy nożykiem od brzegów formy i wyjmujemy na blat. Kroimy na 3 części.
- Cukier puder mieszamy w miseczce ze śmietan-fixem. Jeśli używamy żelatyny należy ją włożyć do rondelka, zalać 4 łyżkami zimnej wody i odstawić na 15 minut do napęcznienia. Przed samym użyciem lekko i krótko podgrzać na minimalnym ogniu, tylko do rozpuszczenia i otrzymania jednolitego płynu.
- Czekoladę kroimy w kosteczkę.
- Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, początkowo na średnich obrotach miksera, stopniowo zwiększając je do najwyższych. Gdy śmietana zrobi się gęsta i sztywna, cały czas miksując dosypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-fixem lub cukier puder i rozpuszczoną, letnią żelatynę. Krótko miksujemy i dodajemy posiekaną czekoladę, delikatnie mieszamy szpatułką.
- Na paterze układamy pierwszy blat tortu, nasączamy 1/3 ilości lemoniady, wykładamy połowę dżemu i rozsmarowujemy go po powierzchni.
- Układamy połowę ilości truskawek(rozcięciem do dołu), wykładamy 1/3 ubitej śmietanki, delikatnie wygładzamy i kładziemy drugi blat tortu.
- Powtarzamy nasączenie (1/3), pozostały dżem i truskawki oraz 1/3 ilości kremu.
- Układamy ostatni krążek biszkoptu, nasączamy lemoniadą, wierzch i boki smarujemy pozostałym kremem. Dekorujemy świeżymi truskawkami i np. białymi pralinkami, pokruszonymi bezikami oraz białą i truskawkową czekoladą. Wstawiamy do lodówki lub podajemy od razu.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń