MUFFINKI Z TRUSKAWKAMI

Mięciutkie i wilgotne muffinki z truskawkami. Proste do wykonania,  ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Nie wymagają miksowania, ani długiego i dokładnego mieszania składników.  Najlepiej smakują udekorowane bitą śmietaną.

SKŁADNIKI / 12 sztuk
  • 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek 
  • 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
  • Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wykładamy papilotkami. 
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu.
  • Pokrojone w kostkę truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i cynamonem.
  • W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem. 
  • Do drugiej miski przesiewamy mąkę  i proszek do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy.
  • Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką, krótko -  do zgrubnego połączenia składników (bez widocznej mąki). 
  • Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.
  • Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek. 
  • Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz