Mięciutkie i wilgotne muffinki z truskawkami. Proste do wykonania, ze składników, które zawsze mamy pod ręką. Nie wymagają miksowania, ani długiego i dokładnego mieszania składników. Najlepiej smakują udekorowane bitą śmietaną.
- 1,5 szklanki pokrojonych w kostkę truskawek
- 1/2 szklanki oleju lub roztopionego masła
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
WYKONANIE
- Jajka i mleko wyjmujemy wcześniej z lodówki. Formę na muffiny wykładamy papilotkami.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180℃ bez termoobiegu.
- Pokrojone w kostkę truskawki mieszamy z 1 łyżką cukru i cynamonem.
- W misce roztrzepujemy jajka z mlekiem i olejem.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy pozostały cukier mieszamy.
- Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy łyżką, krótko - do zgrubnego połączenia składników (bez widocznej mąki).
- Dodajemy truskawki i delikatnie mieszamy.
- Łyżką nabieramy porcje ciasta i przy pomocy drugiej łyżki zsuwamy je do papilotek.
- Wstawiamy formę do piekarnika i pieczemy 25 minut, do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz