Indyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie, łatwo dostępnych składników.
Chlebki najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałatek.
--------------------------------------------
SKŁADNIKI / 10 sztuk- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki kefiru
- 1/2 szklanki mleka
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki oliwy
DODATKOWO; 1 łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE
- W miseczce mieszamy kefir z sodą oczyszczoną. Odstawiamy na 5-10 minut. dodajemy mleko, mieszamy.
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Dolewamy kefir z mlekiem oraz oliwę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi na podsypanym mąką blacie.
- Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
- Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki i skrapiamy(nacieramy) zimną wodą.
- Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się pęcherzyki i chlebki pokryją się brązowymi plamkami (można przykryć pokrywką).
- Układamy w stosik na talerzu, przykrywamy czystą ściereczką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz