CHLEBKI NAAN Z PATELNI - BEZ DROŻDŻY


Indyjskie pieczywo typu flatbread, tym razem w wersji bez drożdży i bez pieczenia w piekarniku. Proste do przygotowania, z kilku zaledwie, łatwo dostępnych składników.
Chlebki najlepiej smakują na ciepło, posmarowane masłem i podane z  hummusem lub dipem jogurtowym z czosnkiem i miętą. Idealnie sprawdzą się na letnich piknikach, ogrodowych przyjęciach lub jako dodatek do świeżych sałatek.

SKŁADNIKI / 10 sztuk
  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki kefiru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki oliwy 
DODATKOWO; 1 łyżeczka czarnuszki
WYKONANIE
  • W miseczce mieszamy kefir z sodą oczyszczoną. Odstawiamy na 5-10 minut. dodajemy mleko, mieszamy.
  • Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i cukier, mieszamy. Dolewamy kefir z mlekiem oraz oliwę. Mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy dłońmi na podsypanym mąką blacie.
  • Formujemy kulę, natłuszczamy oliwą i wkładamy do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce bez przeciągów.
  • Blat oprószamy mąką, wykładamy ciasto i formujemy wałek, który kroimy na 10 części. Każdą część rozpłaszczamy, posypujemy czarnuszką i wałkujemy na cienki podłużny placek. Przed samym smażeniem strzepujemy nadmiar mąki i skrapiamy(nacieramy) zimną wodą. 
  • Smażymy na suchej, dobrze rozgrzanej patelni, po około 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się pęcherzyki i chlebki pokryją się brązowymi plamkami (można przykryć pokrywką).
  • Układamy w stosik na talerzu, przykrywamy czystą ściereczką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz