Lekka, letnia zupa ze świeżych pomidorów. Bez dodatku bulionu i wody. Bez skomplikowanych zabiegów kulinarnych. Najlepsza o tej porze roku, kiedy nietrudno o pełne smaku, dojrzałe w słońcu pomidory.
Przygotowując zupę najlepiej kupować gruntowe, miejscami miękkie pomidory, których dodatkową zaletą jest zazwyczaj nieco niższa cena.
SKŁADNIKI / 4-6 PORCJI
- 2 kg świeżych pomidorów (miękkich, bardzo dojrzałych; np. malinowych lub bawole serce)
- 1 duża cebula
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju np. kokosowego
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach, 1 łyżeczka suszonego oregano
DO PODANIA: mozzarella, pokrojone świeże pomidory, świeża bazylia
WYKONANIE
- Pomidory myjemy, skórkę nacinamy na krzyż i wkładamy do dużej miski lub garnka. Zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 3 minuty i wyjmujemy na blat. Zdejmujemy skórę, kroimy w grube plastry, a następnie w kostkę. Wycinamy szypułki, przekładamy do miski.
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki.
- W szerokim garnku średniej wielkości rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy na umiarkowanym ogniu, przez około 7 minut, aż cebula zmięknie i zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy.
- Zwiększamy płomień, dodajemy pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i suszonym oregano. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 15 minut. Odstawiamy z ognia, studzimy.
- Blendujemy na gładki krem, przelewamy z powrotem do garnka. Przed podaniem podgrzewamy.
- Podajemy z pokrojoną na małe kawałki mozzarellą, świeżymi pomidorami i posiekaną bazylią.
Pychota. Taka pomidorówka najlepsza. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2018! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń