CZEKOLADOWA TARTA Z BORÓWKAMI


Szybka tarta bez pieczenia. Na kakaowym spodzie z pokruszonych kruchych ciastek, z pysznym i delikatnym kremem z gorzkiej czekolady, śmietanki i masła. Udekorowana borówkami. Idealna w smaku i konsystencji. Nie sprawi problemów nawet początkującym kucharzom.
_______________________________________________________
SKŁADNIKI / na formę o średnicy 21-22 cm (najlepiej z wyjmowanym spodem)
SPÓD
  • 165 g kruchych ciastek kakaowych lub ciasteczek oreo 
  • 50 g roztopionego masła
  • masło do posmarowania formy
MASA CZEKOLADOWA
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 100 g masła
  • 4  łyżki cukru (50 g)
  • 4  łyżki gorzkiego kakao (50 g)
  • 180 g gorzkiej czekolady / użyłam takiej
DODATKOWO: 1 szklanka borówek
_____________________________________________________
WYKONANIE
  • Ciastka i roztopione masło rozmiksowujemy w malakserze, do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku.
  • Formę na tartę o średnicy około 22 cm (najlepiej  z wyjmowanym dnem) smarujemy masłem. Wsypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy i dokładnie wklepujemy i dociskamy w spód i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy.
  • Do rondelka wsypujemy kakao i cukier. Stopniowo, cały czas mieszając rózgą, wlewamy śmietankę, dodajemy pokrojone w kostkę masło i stawiamy na ogniu. Mieszamy i podgrzewamy, aż wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę.
  •  Zdejmujemy z ognia, gdy tylko masa zacznie się gotować. Dodajemy połamaną na kostki czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia.
  • Masę czekoladową przelewamy na przygotowany wcześniej spód i wstawiamy na 40 minut do lodówki.
  •  Na wierzchu lekko gęstej masy układamy borówki i ponownie wstawiamy do lodówki - na minimum 4 godziny lub dłużej, aż masa zupełnie zgęstnieje (najlepiej na noc).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz