Delikatne filety z kurczaka w śmietanowym sosie z pesto. Przygotujecie je błyskawicznie, na jednej patelni, z kilku prostych składników. Filety najpierw obsmażamy z obu stron na patelni, a następnie zalewamy śmietanką wymieszaną z pesto. Krótko gotujemy pod przykryciem, w międzyczasie dodając plastry mozzarelli.
Idealny posiłek na letni, słoneczny weekend, kiedy nie mamy chęci na długie stanie w kuchni.
SKŁADNIKI / 2 PORCJE
- 2 małe piersi kurczaka (2x150 g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili w proszku, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, skórka otarta z 1/2 cytryny lub limonki
- 15 g masła
- 1 łyżka oleju
- 2/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki czerwonego pesto ze słoiczka
- 1/2 kulki białej mozzarelli
WYKONANIE
- Piersi kurczaka opłukujemy, dokładnie osuszamy papierowymi ręcznikami i oczyszczamy z białych błon i ewentualnych kostek. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz suszonym oregano i szczyptą chili w proszku. Odstawiamy na minimum 10 minut do zamarynowania (można na noc).
- W miseczce rozcieramy 2 łyżki pesto ze śmietaną . Mozzarellę kroimy w plastry
- Na małej patelni rozgrzewamy masło i olej. Kładziemy piersi kurczaka i smażymy na dość dużym ogniu, przez 3 minuty, do zrumienienia. Odwracamy na druga stronę i smażymy przez kolejne 3 minuty. Wylewamy olej, jeśli pozostał na patelni i dolewamy śmietanę z pesto. Zagotowujemy.
- Na każdej piersi kurczaka kładziemy plastry mozzarelli, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy 3 minuty.
- Zdejmujemy pokrywkę i jeśli sos wydaje się za rzadki, chwilę gotujemy bez przykrycia, aż zredukuje się lekko i zagęści.
Ciekawa propozycja. Akurat dostałam czerwone pesto i sama nie wiedziałam jak go wykorzystać. Muszę takiego kurczaka przygotować. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń