KOMPOT


W trakcie sezonu na owoce warto choć raz przygotować, pełen smaku i witamin, domowy kompot. Robi się go ekspresowo, bez najmniejszego wysiłku, ze wszystkich właściwie owoców: truskawek, malin, porzeczek, czereśni, wiśni, jabłek, brzoskwiń i śliwek.
Warto pamiętać , że różne owoce wymagają różnej ilości cukru. Te z natury słodkie, jak czereśnie, będą potrzebowały minimalnego dosłodzenia lub wcale. Kwaśne porzeczki powinniśmy posłodzić więcej.
Mając w kuchni tylko jeden rodzaj owoców, możemy poeksperymentować dodając, w trakcie gotowania, niewielką ilość przypraw i ziół, takich jak: kora cynamonu, laska wanilii, goździki, anyż, czy mięta.

SKŁADNIKI 
  • 1 kg dojrzałych owoców (jednego rodzaju lub mieszanych, np. śliwek, gruszek, jabłek, malin , porzeczek, moreli)
  • 2 l wody 
  • 4  łyżki ksylitolu lub cukru 
OPCJONALNIE: 1 gwiazdka anyżu, kawałek laski wanilii, gałązka mięty
WYKONANIE
  •  W większym garnku, pod przykryciem, zagotowujemy wodę z cukrem i opcjonalnie także z przyprawami.
  • Owoce myjemy, większe kroimy na duże kawałki, mniejsze pozostawiamy w całości. Usuwamy pestki i szypułki (jeśli je posiadają). Nie obieramy ze skórki.
  • Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Odstawimy do ostygnięcia na minimum 10 minut (gdy kompot trochę odstoi, nabierze większego smaku i bardziej intensywnego koloru). 
  • Przelewamy do dzbanka lub nabieramy łyżką wazową wprost z garnka. 
  • Dekorujemy gałązką świeżej mięty, jeśli używamy.
  • Podajemy na ciepło lub zimno, np. z kostkami lodu. Przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz