Delikatne i mięciutkie naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Świetne do odgrzewania.
Najlepiej smakują z waniliowym twarożkiem, powidłami śliwkowymi lub świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami).
Naleśniki po przełożeniu serkiem i złożeniu, podsmażam na patelni z niewielką ilością rozpuszczonego masła. Podaję z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem z rozgniecionych malin lub truskawek.
___________________________________
SKŁADNIKI/ 10 sztuk
- 1 szklanka (150 g) mąki pszennej
- 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżki cukru
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka (do 100 ml mleka można zastąpić śmietaną 30%)
- 25 g roztopionego masła lub oleju
- mała szczypta soli
WYKONANIE
- Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier, jeśli używamy i małą szczyptę soli. Mieszamy.
- Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki.
- Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Na koniec dodajemy płynne, lekko ciepłe masło. Odstawiamy na 10 -15 minut.
- Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem.
- Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i równą warstwą rozprowadzamy po dnie patelni.
- Smażymy na umiarkowanym ogniu, aż spód naleśnika będzie ładnie przyrumieniony i ścięty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie. Układamy w stosik na dużym talerzu.
Ciężko się je smaży, a przewraca to już w ogóle. Chyba coś nie tak z proporcjami.To masło się wytrąca w trakcie smażenia i naleśniki są bardzo tłuste. To póki co mój pierwszy przepis od Ciebie, który mi się nie sprawdził.
OdpowiedzUsuńZ moich doświadczeń wynika, że przepis jest dobry🤷♀️. Korzystam z niego od lat i naleśniki zawsze wychodzą mięciutkie i delikatne.
UsuńDzięki dodaniu roztopionego masła do ciasta, nie tylko nie trzeba natłuszczać patelni podczas smażenia, ale i same naleśniki mają bogatszy smak i delikatniejszą strukturę.
W razie wątpliwości, można zmniejszyć ilość masła lub zupełnie je pominąć. Też będą smaczne.