NALEŚNIKI CZEKOLADOWE


Delikatne i mięciutkie naleśniki z dodatkiem kakao. Łatwe i szybkie do przygotowania. Świetne do odgrzewania.
 Najlepiej smakują z waniliowym twarożkiem, powidłami śliwkowymi lub świeżymi owocami (truskawkami, malinami, borówkami). 
Naleśniki po przełożeniu serkiem i złożeniu, podsmażam na patelni z niewielką ilością rozpuszczonego masła. Podaję z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub sosem z rozgniecionych malin lub truskawek.
__________________________________________________
SKŁADNIKI/ 10 sztuk
  • 1 szklanka (150 g) mąki pszennej 
  • 2 pełne łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka 
  • 25 g roztopionego masła lub oleju
  • mała szczypta soli
__________________________________________________
WYKONANIE
  • Do miski przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy cukier, jeśli używamy i szczyptę soli. Mieszamy.
  • Wbijamy jajka i dodajemy 1 szklankę mleka. Mieszamy rózgą lub miksujemy, do połączenia składników w gładkie ciasto bez widocznych grudek mąki. 
  • Stopniowo, cały czas miksując dolewamy pozostałe mleko. Na koniec dodajemy płynne, lekko ciepłe masło. Odstawiamy na 10 -15 minut. 
  • Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką i lekko ją natłuszczamy np. papierowym ręcznikiem kuchennym nasączonym olejem.
  • Łyżką wazową nabieramy porcje ciasta i równą warstwą rozprowadzamy po dnie patelni. 
  • Smażymy na umiarkowanym ogniu, aż spód naleśnika będzie ładnie przyrumieniony i ścięty. Przewracamy na drugą stronę i powtarzamy smażenie.
  • Układamy w stosik na dużym talerzu. 

2 komentarze:

  1. Ciężko się je smaży, a przewraca to już w ogóle. Chyba coś nie tak z proporcjami.To masło się wytrąca w trakcie smażenia i naleśniki są bardzo tłuste. To póki co mój pierwszy przepis od Ciebie, który mi się nie sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z moich doświadczeń wynika, że przepis jest dobry🤷‍♀️. Korzystam z niego od lat i naleśniki zawsze wychodzą mięciutkie i delikatne.
      Dzięki dodaniu roztopionego masła do ciasta, nie tylko nie trzeba natłuszczać patelni podczas smażenia, ale i same naleśniki mają bogatszy smak i delikatniejszą strukturę.
      W razie wątpliwości, można zmniejszyć ilość masła lub zupełnie je pominąć. Też będą smaczne.

      Usuń