Tarta deserowa z pysznym i rozpływającym się w ustach kremem z orzeszków ziemnych. Delikatna i efektowna, a przy tym prosta do zrobienia. Na spodzie z kruchych czekoladowych ciasteczek, z warstwą kremu orzechowego i czekoladowym ganache. Bez pieczenia, więc nie da się tutaj nic zepsuć.
Najlepiej przygotować ją w metalowej formie z wyjmowanym dnem lub tortownicy.
--------------------------------------------------------------------------
SKŁADNIKISPÓD
- 250 g kruchych czekoladowych ciastek
- 75 g roztopionego masła
KREM
- 250 g mascarpone
- 250 g masła orzechowego (bez cukru)
- 250 ml śmietany 30% ( schładzanej minimum 12 godzin)
- 4 łyżki cukru pudru
CZEKOLADOWY GANACHE
- 90-100 ml śmietany 30%
- 90-100 g gorzkiej czekolady
DODATKOWO: 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki lub owoców leśnych
WYKONANIE
- Formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 22-24 cm smarujemy masłem.
- Ciastka rozmiksowujemy z roztopionym masłem w malakserze. Wysypujemy na spód formy i uklepujemy na spodzie i po bokach. Na czas przygotowywania kremu wstawiamy do lodówki.
- Do dzieży miksera wkładamy serek mascarpone i masło orzechowe. Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i krótko miksujemy, do połączenia składników.
- W drugiej misce ubijamy na sztywno mocno schłodzoną śmietankę z 1 łyżką cukru pudru. Dodajemy do masy orzechowej i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników w jednolity krem.
- Na spodzie tarty rozsmarowujemy dżem, wykładamy krem orzechowy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz