Kapuśniak z kiszonej kapusty, to obowiązkowa do przygotowania zupa w sezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę.
Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca.
Jeśli chcecie przechować zupkę na kolejne dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem) i od razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra do tygodnia czasu.
---------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 6-8 PORCJI- 500 g żeberek wieprzowych
- 500 g kapusty kiszonej
- 500 g ziemniaków
- 2 litry zimnej wody
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- pół pęczka natki pietruszki
- przyprawy: 1,5 łyżeczki soli morskiej, 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu, po 1 łyżeczce: kminku i suszonego majeranku, 3 listki laurowe, 5 kulek ziela angielskiego
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka mąki
WYKONANIE
- Mięso opłukujemy i kroimy na 3-4 części. Wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sól i zagotowujemy. Łyżką cedzakową zbieramy tworzącą się szumowinę, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy 40 minut.
- Marchew, seler i pietruszkę dokładnie myjemy (można obrać, ale nie jest to konieczne) i w całości dodajemy do zupy. Cebulę w łupinie opalamy nad ogniem i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 30 minut.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do zupy i gotujemy 15 minut.Wrzucamy też kawałek pora, łodyżki natki pietruszki, listki laurowe i ziele angielskie
- Kapustę kiszoną kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zupy razem z kminkiem, mielonym pieprzem i suszonym majerankiem. Gotujemy pod przykryciem 30 minut.
- Wyjmujemy cebulę, pora i łodyżki natki. Wyrzucamy.
- Wyjmujemy marchewkę, pietruszkę i seler. Gdy przestygną, obieramy, kroimy w plastry i dodajemy do ugotowanej zupy.
- Żeberka wyjmujemy, lekko studzimy i oddzielamy mięso od kości. Mięso dodajemy do garnka z zupą.
- Boczek kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, dodajemy masło i olej. Podgrzewamy na małym ogniu, często mieszając, aż się zrumieni. Dodajemy mąkę, chwilę smażymy, dolewamy 1 łyżkę wazową gorącego wywaru i mieszamy. Przekładamy do garnka z zupą, zagotowujemy i gotujemy 10 minut. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej soli lub np. sosu sojowego.
- Przed podaniem dekorujemy suszonym lub świeżym majeranek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz