CHLEBEK Z PATELNI NA JOGURCIE

Jeśli nie macie pomysłu na kolację lub szukacie przepisu na coś szybkiego i pysznego zarazem  - polecam Wam, mięciutkie i lekkie, chlebki z patelni. Nie można ich zepsuć, bo przepis jest banalny.
Jedyne, czego będziecie potrzebowali, to mąka i jogurt naturalny oraz około 30 minut czasu. 
Składniki wkładamy do miski i mieszamy widelcem do połączenia, następnie krótko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie. Odstawiamy na 10 minut, aby ciasto odpoczęło. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na 8 części, które rozwałkowujemy na cienkie placuszki i lekko nacinamy nożem, tworząc kratkę.
W międzyczasie przygotowujemy masełko ziołowe i rozgrzewamy patelnię. Placki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, na dość dużym ogniu, do zrumienienia. Gotowe smarujemy masełkiem.
Chlebki możecie podać jako dodatek do sałatki lub jako składnik półmiska antipasti. Świetnie sprawdzą się jako baza domowych kanapek. Wypróbujcie koniecznie;)

SKŁADNIKI / 8 SZT.
CHLEBKI
  • 150 g (1 szklanka) mąki pszennej
  • 150 g  jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
MASEŁKO ZIOŁOWE
  • 25 g masła 
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 ząbka czosnku startego na tarce
WYKONANIE
  • CHLEBKI: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy widelcem do połączenia, w niezbyt gładkie i lekko kleiste ciasto.
  • Wyjmujemy na dobrze oprószony mąką blat i krótko zagniatamy w gładkie ciasto. Formujemy kulę, przykrywamy i zostawiamy na 10 minut, aby odpoczęło.
  • Z ciasta formujemy wałek, który kroimy na 8 części. Każdą część lekko spłaszczamy i podsypujemy mąką. Rozwałkowujemy na cienkie placki. Z jednej strony, lekko nacinamy "w kratkę".
  • MASŁO wkładamy do rondelka i rozpuszczamy na małym ogniu. Mieszamy z czosnkiem i ziołami.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką.
  • Układamy placki i smażymy po 2-3 minuty z każdej strony, aż się napuszą i lekko przyrumienią. Odkładamy na talerz, smarujemy ziołowym masełkiem. Można dodatkowo oprószyć solą i chili w płatkach. 

2 komentarze:

  1. Pyszne są. Dziś miałam do kolacji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne chlebki, zrobiłam w wersji bezglutenowej i również wyszły bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń