WEGE BURGERY Z KASZY JAGLANEJ


Pełne smaku  wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami.
Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.  
Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej i do czasu formowania kotletów przechowywać w lodówce. Dzięki temu mocno stężeje i kotlety nie będą rozpadały się podczas smażenia. 
__________________________________________
SKŁADNIKI / 5 SZT.
  • 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub 2 szklanki ugotowanej)
  • 10 g masła
  • 2 szklanki gorącej wody 
  • 50 g masła
  • 1/2 papryki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 pomidor
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku
  • olej do smażenia
DO PODANIA: 
  • SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli
  • SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli
BUŁKI HAMBURGEROWE
________________________________________________________________
WYKONANIE
  • Kaszę jaglaną i masło umieszczamy w garnku i prażymy 2 minuty, na średnim ogniu, mieszając. 
  • Dolewamy 2 szklanki gorącej wody, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10-12 minut, bez mieszania, aż kasza wchłonie cały płyn.
  • Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, do całkowitego wystygnięcia. 
  • Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
  • Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  • Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy 2 minuty.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy 3 minuty, aż cały płyn odparuje.
  • Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zostawiamy do ostygnięcia.
  • Zimną kaszę mieszamy z bułką tartą (można krótko rozmiksować w malakserze). Gotową masę  wstawiamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety (5 sztuk).
  • Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony. 
  • Podajemy w bułeczkach, z sosami, sałatą i plastrem świeżego pomidora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz