Pełne smaku wegetariańskie burgery z kaszy jaglanej i kolorowych warzyw. Doprawione gałką muszkatołową, natką pietruszki i szczyptą chili. Podane w domowych bułeczkach drożdżowych, z pysznymi sosami i świeżymi warzywami.
Aby ułatwić sobie pracę najczęściej robię je z kaszy pozostałej z obiadu.
Masę na burgery dobrze jest przygotować dzień wcześniej i do czasu formowania kotletów przechowywać w lodówce. Dzięki temu mocno stężeje i kotlety nie będą rozpadały się podczas smażenia.
__________________________________________
SKŁADNIKI / 5 SZT.
- 2/3 szklanki suchej kaszy jaglanej (lub 2 szklanki ugotowanej)
- 10 g masła
- 2 szklanki gorącej wody
- 50 g masła
- 1/2 papryki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 pomidor
- 1/3 szklanki bułki tartej
- przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta kurkumy, gałki muszkatołowej i ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano i lubczyku
- olej do smażenia
DO PODANIA:
- SOS PAPRYKOWY: 2 łyżki majonezu +2 łyżki paprykowej pasty Ajvar + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli
- SOS KOPERKOWY: 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu naturalnego + 2 łyżki posiekanego koperku + 1 mały ząbek czosnku + 1 łyżeczka syropu klonowego + szczypta soli
- BUŁKI HAMBURGEROWE
WYKONANIE
- Kaszę jaglaną i masło umieszczamy w garnku i prażymy 2 minuty, na średnim ogniu, mieszając.
- Dolewamy 2 szklanki gorącej wody, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 10-12 minut, bez mieszania, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem, do całkowitego wystygnięcia.
- Ostudzoną kaszę lekko solimy i spulchniamy widelcem.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w małą kostkę. Marchewkę, cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Skórkę pomidora nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 minuty. Obieramy ze skóry, kroimy w kostkę
- Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, często mieszając. Dodajemy pokrojoną paprykę oraz wszystkie przyprawy. Smażymy 2 minuty.
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, pokrojonego pomidora i posiekaną natkę pietruszki. Smażymy 3 minuty, aż cały płyn odparuje.
- Dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i dokładnie mieszamy. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku. Zostawiamy do ostygnięcia.
- Zimną kaszę mieszamy z bułką tartą (można krótko rozmiksować w malakserze). Gotową masę wstawiamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety (5 sztuk).
- Smażymy na niewielkiej ilości oleju, na dużym ogniu, po 3 minuty z każdej strony.
- Podajemy w bułeczkach, z sosami, sałatą i plastrem świeżego pomidora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz