MUSOWY DESER CHIA

Zdrowy, kolorowy i pyszny deser z nasionami chia. Z dodatkiem mleka kokosowego i zmiksowanych na puree owoców. 
Nieprzyzwoicie smaczny;-)
Polecam na śniadanie lub podwieczorek.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • 1/2 mango
  • 2 kiwi
  • 1 szklanka malin + 2 łyżeczki ksylitolu lub cukru
  • borówki
  • pestki migdałów
WYKONANIE
  • Do rondelka wlewamy mleko kokosowe. Dodajemy syrop klonowy i nasiona chia. Stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 1-2 minuty i odstawiamy do wystygnięcia.
  • Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki. Kiwi obieramy i kroimy w kostkę. 
  • W wysokim wąskim naczyniu blendujemy kolejno: mango, kiwi i na koniec maliny z ksylitolem lub cukrem. Mus z malin można dodatkowo przetrzeć przez sitko.
  • Do szerokich szklanek wykładamy warstwami: mus z mango, pudding chia oraz mus z malin i kiwi. Dekorujemy borówkami i uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz