KASZA GRYCZANA SMAŻONA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SZPINAKIEM


Ugotowana kasza gryczana, smażona na masełku z suszonymi i świeżymi pomidorami, karczochami, szpinakiem i czosnkiem. 
Przygotowując to danie, najlepiej wykorzystać kaszę pozostałą z obiadu.
Sprawdzi się np. na bezmięsny obiad lub lekką kolację. Można też zapakować do pudełka i zabrać na lunch do pracy.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 25 g masła
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka z pomidorami
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 kawałków suszonych pomidorów w oleju
  • kilka kawałków karczochów ze słoiczka
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • garść świeżych pomidorków koktajlowych
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka listków natki pietruszki
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w cienkie plasterki, pomidory na połówki, a suszone pomidory na mniejsze kawałki. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy.
  • Na szerokiej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy płomień do dużego i dodajemy szpinak. Gdy tylko zwiędnie, dorzucamy suszone pomidory, karczochy i koncentrat pomidorowy. Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Smażymy 1 minutę. 
  • Dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i smażymy 1 minutę. Posypujemy listkami natki pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz