RYŻOWE KOTLECIKI CURRY ZE SZPINAKIEM


Smaczne i szybkie kotleciki z ryżu i szpinaku. Doprawione curry w proszku oraz czosnkiem, cebulką i szczyptą chili. 
Można podać je z ulubioną surówką, np. coleslaw, mizerią lub sosem pieczarkowym. Sprawdzą się również jako dodatek do innych dań, np. gulaszy lub mięs z grilla.
Najlepiej przygotować je z ryżu pozostałego z obiadu.

SKŁADNIKI / 9 SZT.
  • 2 szklanki ugotowanego ryżu
  • 30 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • PRZYPRAWY:sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta chili w proszku
  • olej do smażenia
WYKONANIE
  • Czosnek ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę, szpinak myjemy i osuszamy.
  • Na patelni, na minimalnym ogniu, rozgrzewamy masło. Gdy się rozpuści dodajemy starty czosnek oraz curry i kurkumę w proszku. Mieszamy i dodajemy ugotowany ryż. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chili. Smażymy 1-2 minuty. Przekładamy do malaksera.
  • Na tej samej patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną cebulę i smażymy na małym ogniu 3 minuty, aż zrobi się szklista. 
  • Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1-2 minuty, aż zwiędnie. Lekko solimy, przekładamy do malaksera.
  • Dosypujemy bułkę tartą i rozmiksowujemy 1  minutę, aż masa zrobi się kleista. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotlety. 
  • Smażymy na małej ilości oleju, na patelni z nieprzywierającą powłoką, po 3 minuty z kazdej strony, do lekkiego zrumienienia.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz