CHACZAPURUI ZE SZPINAKIEM


Mięciutkie placuszki drożdżowe ze szpinakiem i fetą (lub zwykłym twarogiem). Smażone beztłuszczowo na zwykłej patelni. Są leciutkie i puszyste, z pełnym smaku nadzieniem w środku. 
Świetnie sprawdzają się jako dodatek do mięs i ryb z grilla. Pysznie smakują z sałatką lub jako samodzielne danie. 

SKŁADNIKI / 6 sztuk
  • 450 g mąki
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 300 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oliwy
FARSZ
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 270 g fety lub twarogu (lub mieszanki obu serów)
  • 1 szklanka tartego żółtego sera lub rozdrobnionej mozzarelli
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
WYKONANIE
  • Do miseczki kruszymy świeże drożdże lub wsypujemy suche. Dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Stopniowo, mieszając łyżką, dolewamy 150 ml ciepłej wody. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 minut do wyrośnięcia.
  • Do większej miski przesiewamy pozostałą mąkę, dodajemy sól, mieszamy. 
  • Dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży oraz oliwę i pozostałą wodę. Mieszamy przez około 10 minut, przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych, tzw. haka, aż ciasto zacznie odstawać od ścianek miski, będzie gładkie i elastyczne (nadal będzie lekko kleiste).
  • Oprószamy 1 łyżką mąki i zagarniając pod spód formujemy kulę. Natłuszczamy oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na 1-2 godziny, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  • W międzyczasie przygotowujemy nadzienie. Szpinak myjemy i dokładnie osuszamy. Cebulę i czosnek ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni, na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy ogień i do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy krótko, do momentu, aż zwiędnie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • Odstawiamy z ognia i lekko studzimy. Odciskamy w dłoniach z nadmiaru płynu, wykładamy na deskę i drobno siekamy. Przekładamy do miski.
  • Dodajemy fetę lub twaróg oraz tarty żółty ser. Doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i szczypta gałki muszkatołowej. Solimy do smaku (ostrożnie, bo feta jest już słona). Mieszamy do połączenia składników. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy 6 kulek. Odkładamy na talerz.
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i formujemy gruby wałek. Ostrym nożem kroimy go na 6 części i z każdej formujemy kulę. 
  • Każdą kulę rozpłaszczamy dłońmi na placek (można podsypać mąką), na którego środku kładziemy kulę z sera i szpinaku. Zlepiamy brzegi (jak przy lepieniu pierogów), lekko rozpłaszczamy dłonią i delikatnie wałkujemy na niezbyt cienki placek. 
  • Smażymy na dobrze rozgrzanej suchej patelni, po 2-3 minuty z każdej strony, do lekkiego zrumienienia.
  • Lekko studzimy na kratce, przed podaniem kroimy w kliny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz