KOTLETY Z KASZY JAGLANEJ Z CZARNUSZKĄ I SEREM


Smaczne i zdrowe kotlety z kaszy jaglanej. Szybkie do zrobienia pod warunkiem , że wcześniej ugotowaliśmy i dokładnie ostudziliśmy kaszę - polecam wykorzystać tę pozostałą z obiadu. Z dodatkiem tartego sera i ziarenek czarnuszki, nie tylko pięknie wyglądają, ale i pysznie smakują. Są mięciutkie i aromatyczne w środku, z chrupiącą panierką ze zmielonych orzechów na zewnątrz. Dobrze trzymają formę i nie rozpadają się, ani w trakcie smażenia ani po nim.
Sprawdzą się jako dodatek do mięs lub do zabrania na lunch do pracy.
SKŁADNIKI / 3-4 szt.
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1/2 szklanki suchej, przed ugotowaniem)
  • 1/2 szklanki tartego sera, twardego
  • 1 jajko
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka curry w proszku, szczypta chili 
  • 1 łyżeczka czarnuszki
DODATKOWO: masło klarowane lub olej do smażenia, mielone orzechy lub bułka tarta do panierowania
DO PODANIA: mizeria
WYKONANIE
  • Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy na sicie gorącą wodą. . Przekładamy do garnka i zalewamy 300 ml zimnej wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy  12-15 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Odstawiamy z ognia i zostawiamy pod przykryciem do ostygnięcia.
  • Zimną kaszę przekładamy do miski. Dodajemy starty ser , jajko oraz sól, pieprz i curry w proszku. Rozgniatamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków, aż wszystkie składniki połączą się w zwartą masę. Dodajemy czarnuszkę i mieszamy. Odkładamy do lodówki lub od razu formujemy kotlety.
  • Nabieramy po 2 łyżki masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy kotlety.
  • Obtaczamy w bułce tartej lub/i mielonych orzechach.
  • Smażymy na 2 łyżkach mocno rozgrzanego oleju, po 3-4 minuty z każdej strony, na umiarkowanym ogniu.
  • Podajemy z mizerią lub jako dodatek do dań.

1 komentarz:

  1. Czadowe! I do zrobienia, bo mają w sobie wszystko co uwielbiam :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń