SAŁATKA Z BROKUŁAMI I JAJKIEM

Propozycja na zbliżające się święta. Prosta, ale pyszna sałatka, z brokułami, dojrzałym pomidorem i perfekcyjnie ugotowanym jajkiem. Z obłędnym sosem z musztardy francuskiej, miodu, majonezu i tartego czosnku.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1 dojrzały pomidor malinowy
  • 1/2 brokuła
  • 2 jajka
DRESSING
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • sól, pieprz
WYKONANIE
  • Brokuła dzielimy na różyczki (łodyżki można pokroić w plasterki) i gotujemy na parze (około 7 minut) lub w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękki, ale wciąż jędrny. Odcedzamy. Przed ułożeniem na sałatce można podsmażyć na małej ilości masła.
  • Jajka wkładamy do małego garnuszka/rondelka i zalewamy zimną wodą, lekko solimy.  Stawiamy na ogniu i zagotowujemy. Gotujemy 6 minut od momentu zagotowania się wody (woda cały czas musi wrzeć).  Zdejmujemy z ognia, zalewamy zimną wodą i zbijamy skorupki. Odstawiamy na 2 minuty, obieramy i kroimy na ćwiartki.
  • Pomidora kroimy w grube plastry, a następnie w dużą kostkę.
  • DRESSING: Do miseczki ścieramy czosnek, lekko solimy. Dodajemy miód i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy i dodajemy musztardę francuską i majonez. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Na czas przygotowywania sałatki wstawiamy do lodówki ( sos jeszcze zgęstnieje).
  • Na półmisku układamy sałatę, następnie pomidora, pokrojone na ćwiartki jajka oraz różyczki brokuła. Lekko solimy i oprószamy czarnym pieprzem. Przed samym podaniem polewamy dressingiem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz