CURRY Z CIECIERZYCĄ , POMIDORAMI I SZPINAKIEM

Ekspresowy w przygotowaniu sosik z kilku zaledwie zdrowych składników. Z ciecierzycy i pomidorów z puszki i mleczka kokosowego. Doprawiony czosnkiem, imbirem i pastą curry ze słoiczka. Po ugotowaniu wymieszany z pomidorkami cherry i świeżym szpinakiem.
 Jeśli nie macie gotowej pasty curry, możecie zastąpić ją przyprawą curry w proszku i odpowiednio zwiększyć ilość podanego w przepisie imbiru, czosnku i chili.
Sos jest naprawdę pyszny, najlepszy z ugotowanym na sypko ryżem lub/i drożdżowym chlebkiem z patelni
Świetny do odgrzewania w kolejnych dniach.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 2 łyżki oliwy
  • 25 g masła
  • 1 pełna łyżka pasty curry, użyłam takiej
  • 1 cebula, użyłam czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 puszka rozdrobnionych pomidorów
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego lub 3 łyżki śmietanki 30%
  • PRZYPRAWY: sól, pieprz, szczypta chili w proszku
  • garść świeżego szpinaku
  • garść pomidorków cherry
DO PODANIA: jogurt naturalny, ugotowany ryż
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Ciecierzycę odsączamy. Szpinak płuczemy i dokładnie osuszamy. Pomidorki cherry kroimy na połówki.
  • Na patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebule i czosnek, smażymy 4 minuty, często mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy starty imbir i pastę curry, a po chwili także ciecierzycę, pomidory z puszki i mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy.
  • Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień do małego i gotujemy 5 minut. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki można pogotować go jeszcze 2-3 minuty bez przykrycia.
  • Zdejmujemy z ognia. Dodajemy szpinak i pomidorki cherry. 
  • Podajemy z ryżem i opcjonalnie także kleksem jogurtu naturalnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz