CHLEBEK PITA BEZ DROŻDŻY


Mięciutkie placuszki z mąki pszennej, idealne do zawijania w nie kawałków grillowanego mięsa lub warzyw. Łatwe do przygotowania, z kilku podstawowych składników, dostępnych w każdej domowej spiżarce.
 Miękkie i elastyczne od razu po usmażeniu, trzymane pod przykryciem, nie tracą nic ze swej elastyczności. Można podgrzewać je w piekarniku (ułożone w stosik i zawinięte w folię aluminiową lub zmoczony i odciśnięty papier do pieczenia) lub na suchej patelni. 

SKŁADNIKI / 6-8 sztuk
  • 340 g (2 pełne szklanki) mąki pszennej
  • 250 ml (1 szklana) mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej
  • 50 g masła
WYKONANIE
  • W rondelku zagotowujemy mleko. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i zostawiamy do rozpuszczenia.
  • Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól oraz gorące mleko z masłem. Mieszamy do połączenia składników. 
  • Lekko oprószamy mąką i wykładamy na podsypany mąką blat. Zagniatamy w gładką kulę. Przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką  i odstawiamy na 15-30 minut.
  • Wyjmujemy ciasto na blat, formujemy wałek i dzielimy go na 6-8. kawałków. Każdy rozwałkowujemy na cienki okrągły placek i przykrywamy ściereczką.
  • Mocno rozgrzewamy patelnię (bez tłuszczu)i kolejno kładziemy uformowane placuszki. Smażymy 0,5 minuty, przekładamy na drugą stronę i smażymy 1 minutę. Jeszcze raz przekładamy na drugą stronę i smażymy około 30 sekund. Układamy w stosik na talerzu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz