ORIENTALNA SURÓWKA COLESLAW

Pyszna surówka z drobno poszatkowanej czerwonej i białej (najlepiej młodej) kapusty  oraz tartej marchewki i posiekanego szczypiorku. Ciekawa i orientalna w smaku, bo doprawiona lekko pikantnym dressingiem z majonezu i pasty wasabi. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub ryb z grilla.

SKŁADNIKI / 4 PORCJE
  • 2 szklanki poszatkowanej białej kapusty
  • 1 szklanka poszatkowanej czerwonej kapusty
  • 1 marchewka starta na tarce
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów ziemnych
DRESSING WASABI
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • W miseczce - łyżką - rozcieramy pastę wasabi z syropem klonowym oraz szczyptą soli i pieprzu. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy sok z cytryny i na koniec majonez. Mieszamy do połączenia składników, próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej syropu klonowego lub/i soku z cytryny.
  • Wszystkie składniki surówki umieszczamy w dużej misce. Polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Można posypać listkami kolendry.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz