CZEKOLADOWE CIASTO Z BORÓWKAMI


Szybkie, mocno czekoladowe ciasto z borówkami. Mięsiste i wilgotne, a równocześnie puszyste. Niezbyt słodkie. Coś pomiędzy klasycznym murzynkiem i brownie.
Przygotowane z kilku zaledwie podstawowych składników, które, dla ułatwienia, odmierzamy w równych proporcjach - po 100 g każdy (z wyjątkiem jajek). Dzięki temu przepis nie tylko łatwo zapamiętać, ale i odtworzyć, np. na działce lub gdy odpoczywamy na wczasach. 
Należy pamiętać, aby wcześniej wyjąć jajka z lodówki oraz  krótko mieszać suche i mokre składniki.   
SKŁADNIKI
  • 3 jajka
  • 100 g cukru (1/2 szklanki) / można dać więcej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła
  • 100 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 100 g borówek (1 szklanka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
POLEWA CZEKOLADOWA
  • 100 g śmietany 30%
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżka masła lub oleju, np. kokosowego

WYKONANIE
  • Jajka wyjmujemy z lodówki i zostawiamy do ocieplenia (np. w misce z ciepłą wodą).
  • Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C , bez termoobiegu. Spód formy o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy obręcz.
  • Masło kroimy w kosteczkę i razem z połamaną na kostki czekoladą umieszczamy w rondelku. Podgrzewamy na małym ogniu, do rozpuszczenia, cały czas mieszając. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy.
  • Mąkę przesiewamy do miski razem z proszkiem do pieczenia.
  • Jajka ubijamy z cukrem przez około 3 minuty. Stopniowo, cały czas miksując, małym strumieniem wlewamy roztopioną czekoladę z masłem. Na koniec dosypujemy mąkę i krótko mieszamy, tylko do połączenia składników.
  • Przekładamy do formy, na. wierzchu układamy borówki.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut, w przypadku formy 22 cm (do tzw. suchego patyczka). W mniejszej formie ciasto będzie piekło się nieco dłużej.
  • Upieczone ciasto wyjmujemy na blat i zostawiamy do lekkiego przestygnięcia. 
  • POLEWA CZEKOLADOWA: W garnuszku podgrzewamy śmietanę prawie do wrzenia i zalewamy nią połamaną na kostki czekoladę. Dodajemy masło lub olej i mieszamy rózgą do otrzymania gęstej, błyszczącej polewy. Dekorujemy wierzch ciasta.

1 komentarz: