KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ



Kotleciki z ugotowanej kaszy gryczanej i tartego parmezanu lub innego twardego sera. Ekspresowe w przygotowaniu, szczególnie wtedy, gdy mamy kaszę pozostałą z obiadu. Wszystkie składniki  wystarczy rozdrobnić w malakserze lub w prostszej wersji, wymieszać widelcem w misce (wówczas ziarenka kaszy będą bardziej wyczuwalne).

Najlepiej smakują z dipem czosnkowym, mizerią lub sosem pieczarkowym. Można podać do mięs i ryb z grilla lub gulaszy.

SKŁADNIKI / 8 sztuk
  • 150 -200 g (1-1i1/2 szklanki) ugotowanej kaszy gryczanej
  • 50 g sera, najlepiej parmezanu lub twardego sera żółtego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 suszone pomidory ze słoiczka / można pominąć
  • 2 łyżki bułki tartej + 3 łyżki do obtoczenia
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili
  • olej do smażenia
WYKONANIE
  • Ser i czosnek ścieramy na tarce i razem z pozostałymi składniki rozmiksowujemy w malakserze. Można dokładnie wymieszać widelcem. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w zwilżonych wodą dłoniach formujemy okrągłe kotlety. Kolejno obtaczamy w bułce i partiami smażymy na mocno rozgrzanym oleju, po około 3 minuty z każdej strony, do zezłocenia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz