JOGURTOWE BUŁECZKI DROŻDŻOWE

Prosty i niezawodny przepis na delikatne, puszyste i bardzo smaczne bułeczki. Dobrze wyrośnięte, lekkie i pełne pęcherzyków powietrza. Smaczne ze słonymi jak i słodkimi dodatkami.
 Idealne z wegańskimi kotlecikami z buraków, kaszy i batatów.
Ciasto nie sprawi Wam najmniejszych problemów. Jest gęste, plastyczne i dobrze daje się formować. Pięknie i szybko rośnie w ciepłym miejscu, np. w pobliżu grzejnika, a później także podczas pieczenia w piekarniku. Jedyne co musimy zrobić, to zapewnić mu czas na długie i spokojne wyrastanie.

SKŁADNIKI / 9 sztuk
wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej
  • 450 g (3 szklanki) mąki pszennej
  • 180 g (1 kubeczek) jogurtu naturalnego
  • 125 ml (1/2 szklanki) letniego mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 2 żółtka
  • 1 pełna łyżeczki soli himalajskiej lub morskiej
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 50 g rozpuszczonego masła
DODATKOWO
  • 1 roztrzepane białko
  • 1 łyżka wody 
  • sezam do posypania
WYKONANIE
  • Drożdże mieszamy z cukrem i mąką. Dolewamy letnie, ale nie gorące mleko i mieszamy do połączenia składników. Przykrywamy czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 minut, w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Do dzieży miksera przesiewamy mąkę, dodajemy sól, jogurt, żółtka oraz rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże.
  • Mieszamy 10 minut przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych tzw. haka lub ręcznie.
  • Gdy ciasto  zacznie odstawiać od ścianek naczynia, oprószamy mąką, formujemy kulę i wykładamy na posypany mąką blat. Wyrabiamy ręcznie ok. 3 minuty, po czym przekładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy folia i odstawiamy na 1-2 godziny do wyrośnięcia.
  • Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek, który dzielimy na 9 równych części, po około 100 g. 
  • Z każdej formujemy kształtną bułeczkę i układamy na blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do napuszenia.
  • Wyrośnięte bułeczki smarujemy białkiem roztrzepanym z mlekiem i posypujemy sezamem.
  • Pieczemy 20 minut w temp. 200༠C bez termoobiegu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz