KOTLETY Z KASZY, BATATÓW i BURACZKÓW


Pyszne, pełne smaku i witamin, kotleciki z ugotowanej kaszy, batatów i buraka. Doprawione kurkumą, czosnkiem i chili. Krótko smażone na odrobinie oleju.
W ich składzie nie znajdziecie mąki i jajka, a mimo to dobrze trzymają kształt podczas formowania, choć trzeba się z nimi delikatnie obchodzić podczas smażenia i wykładania na talerz. Odpowiednim spoiwem jest upieczony lub ugotowany do miękkości, a następnie dobrze odparowany batat. 
 Przygotowanie kotletów, najlepiej jest rozłożyć w czasie i dzień przed planowanym podaniem upiec buraka i batata oraz ugotować kaszę. W kolejnym dniu wystarczy rozmiksować wszystkie składniki w malakserze, a z powstałej masy uformować zgrabne kotleciki. 
 Dobre do odgrzewania w kolejnych dniach, na suchej patelni lub w dobrze rozgrzanym piekarniku.

SKŁADNIKI / 4 KOTLETY
  • 1 mały batat, upieczony lub ugotowany do miękkości
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy (jaglanej, gryczanej, bulgur)
  • 1 burak (120 g), upieczony lub ugotowany
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała cebula
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 płaska łyżeczka kurkumy i suszonego oregano, szczypta chili w proszku
DO PODANIA:bułki drożdżowe, frytki z batatów, rozgnieciony ser feta, dip paprykowy (1 łyżka majonezu wymieszana z 2 łyżkami jogurtu naturalnego i 1 łyżeczką sosu sriracha), guacamole
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy w pojemniku malaksera. Dodajemy przyprawy i rozmiksowujemy na kleistą masę. 
  • Łyżką nabieramy porcje masy i w dłoniach formujemy zgrabne kotleciki. Układamy na arkuszu papieru do pieczenia i z obu stron natłuszczamy olejem.
  • Smażymy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na umiarkowanym ogniu, po 2-3 minuty z każdej strony, do zrumienienia.
  • Podajemy z sosami lub/i warzywnymi dodatkami, np. surówką czy gotowanym kalafiorem lub brokułami. Najlepiej smakują w opieczonej bułce posmarowanej fetą i guacamole. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz