PASZTET WEGAŃSKI Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI


Wegański pasztet, którego głównym składnikiem jest ugotowana kasza jaglana (np. pozostała z obiadu). Znajdziecie w nim ponadto podsmażone na rumiano warzywa, pestki słonecznika i opcjonalnie także suszone pomidory ze słoiczka. 
Wszystko porządnie doprawione aromatycznymi przyprawami, np. słodką i wędzoną papryką w proszku, suszonym oregano oraz szczyptą chili dla zaostrzenia smaku. 
Pasztet najlepiej smakuje z ogórkiem małosolnym, na kromce pełnoziarnistego chleba posmarowanej majonezem.
Polecam wszystkim poszukującym urozmaicenia w diecie.

SKŁADNIKI
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (około 3/4 suchej)
  • 1 marchewka (150 g)
  • gruby plaster selera (150 g)
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka 
  • 2 łyżki oleju, np. kokosowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina / bulionu / wody
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: 2 listki laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1 łyżeczce: suszonego oregano i słodkiej papryki w proszku,  1/2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, kurkumy i suszonego lubczyku; szczypta chili w proszku lub płatkach
WYKONANIE
  • Marchewkę, seler, cebulę i czosnek obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach lub rozdrabniamy w malakserze. Papryczkę chili drobno siekamy
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Dodajemy starte warzywa, pokrojoną papryczkę oraz listki laurowe i ziele angielskie. Smażymy na średnim ogniu, przez 20 minut, co chwilę mieszając. Warzywa powinny się dobrze zezłocić i znacznie zmniejszyć objętość.
  • Dolewamy wino/bulion lub wodę, a na 1 minutę przed końcem dosypujemy wszystkie przyprawy. Mieszamy, odstawiamy z ognia, wyjmujemy listki laurowe i ziele angielskie. Lekko studzimy.
  • Do pojemnika rozdrabniacza (malaksera) dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną, pestki słonecznika, suszone pomidory i warzywa z patelni. Mielimy na gładką masę. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C bez termoobiegu. Formę keksową natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Napełniamy masą i pieczemy 1 godzinę. Przed podaniem dokładnie studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz