WEGAŃSKIE PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z KOPERKIEM

Sycące i pełne smaku pulpeciki z fasoli i płatków owsianych, podane w pysznym, kremowym sosie ze śmietanki i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakują z ziemniaczkami lub ryżem i mizerią z ogórka.
Przygotujecie je ekspresowo, bez mąki i jajek, z kilku, łatwo dostępnych składników. Wystarczy rozdrobnić je z przyprawami, a następnie uformować i usmażyć pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Do tego prosty i szybki w przygotowaniu sosik z bulionu, śmietanki i koncentratu pomidorowego, opcjonalnie także z koperkiem.
Masa na pulpety jest gęsta i kleista, dzięki czemu kotleciki nie rozpadają się i dobrze trzymają formę zarówno podczas formowania, smażenia, jak i później na talerzu.

SKŁADNIKI / 4  PORCJE
PULPETY/ 16 SZT.
  • 1 puszka czerwonej fasoli (220 g po odsączeniu)
  • 1/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/3 szklanki pestek słonecznika
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: 1 łyżeczka soli himalajskiej lub nieco mniej soli morskiej, świeżo zmielony czarny pieprz, po 1/2 łyżeczki: słodkiej i wędzonej papryki w proszku, suszonego oregano i majeranku; szczypta chili
  • 1 łyżka oleju, np. kokosowego
SOS POMIDOROWY Z KOPERKIEM
  • 1 i 1/2 szklanki bulionu warzywnego lub wody (najlepiej z 1 łyżką sosu sojowego)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 100 ml mleczka kokosowego lub śmietany 30%
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody
  • 2 łyżki posiekanego koperku
WYKONANIE
  • PULPETY: Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C bez termoobiegu.
  • Fasolę płuczemy i odsączamy na sicie. Przekładamy do pojemnika malaksera, dodajemy płatki owsiane, pestki słonecznika, czosnek, pokrojoną na ćwiartki cebulę i koncentrat pomidorowy. Wsypujemy wszystkie przyprawy i miksujemy na jak najbardziej gładką masę. 
  • Nabieramy płaskie łyżki masy i w zwilżonych olejem dłoniach formujemy zgrabne pulpeciki (ok. 16 sztuk). 
  • Smażymy na mocno rozgrzanej 1 łyżce oleju, przez około 3 minuty, do zrumienienia, co jakiś czas odwracając. Przekładamy do żaroodpornej formy i pieczemy 20 minut.
  • W międzyczasie przygotowujemy SOS. W szerokim rondelku lub na patelni z wysokim rantem zagotowujemy bulion lub wodę z sosem sojowym. Dodajemy śmietankę i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 
  • W miseczce rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną w 2 łyżkach zimnej wody. Przelewamy do sosu i zagotowujemy. Gotujemy 2-3 minuty bez przykrycia, aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany koperek i odstawiamy z ognia.
  •  Podajemy z klopsikami i tłuczonymi ziemniakami lub ryżem.


2 komentarze:

  1. Rewelka. Warzywne pulpeciki kojarzą mi się ze strasznym pierniczeniem - namaczanie cieciorki, gotowanie kaszy, milion garów, lepkie łapki i rozpadające się ciasto... Nie tym razem :) bajecznie proste, składniki mam zawsze w szafie, wyszły przepyszne, mięciutkie i lekko chrupiące, po stokroć polecam i dzięki Ci, dobra kobieto <3

    OdpowiedzUsuń