PIECZARKI PORTOBELLO FASZEROWANE RYŻEM I WARZYWAMI

Duże kapelusze pieczarek portobello, faszerowane ryżem z warzywami i zapiekane pod warstwą ciągnącego sera mozzarella.
To łatwa do przygotowania przekąska, która sprawdzi się jako dodatek do mięs i ryb lub jako samodzielne danie. 
Całość jest banalnie prosta do przygotowania, świetna na eleganckie przyjęcia rodzinne i mniej oficjalne imprezy w gronie znajomych. 
Farsz do pieczarek można przygotować wcześniej, nawet z 1-2 u dniowym wyprzedzeniem. Należy ugotować ryż i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystygnięcia. Zimny, lekko posolić i spulchnić widelcem, a następnie wymieszać z podsmażonymi z koncentratem pomidorowym warzywami. 
W dniu podania nałożyć do kapeluszy, przykryć grubym plastrem sera i krótko zapiec w wysokiej temperaturze. 
--------------------------------------------------
SKŁADNIKI / 4 SZTUKI
  • 4 pieczarki portobello
  • 1 szklanka ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 15 g masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cukinii
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • 200 g (1/2 puszki) soczewicy 
  • 1 kulka białej mozzarelli
DO PODANIA: świeża kolendra, uprażone na suchej patelni pestki dyni
WYKONANIE
  • Cebulę drobno siekamy, czosnek kroimy w plasterki, cukinię i paprykę w drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. 
  • Dodajemy cukinię i paprykę, smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Nie rumienimy.
  • Dodajemy koncentrat pomidorowy, sok z cytryny i natkę pietruszki. Smażymy 1 minutę. 
  • Dodajemy ugotowany ryż, doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili do smaku. Dodajemy odsączoną soczewicę z puszki.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • Pieczarki portobello oczyszczamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą lub roztopionym masłem. Oprószamy solą i pieprzem. Wypełniamy przygotowanym farszem. Na wierzchu każdego kapelusza kładziemy gruby plaster mozzarelli. Układamy w żaroodpornej formie.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 10 minut.
  • Dekorujemy świeżą kolendrą i pestkami dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz