MAC AND CHEESE Z KALAFIOREM

Pyszna zapiekanka z makaronu, kalafiora i aksamitnego sosu serowego. Z pełną smaku, chrupiącą posypką z tartej bułki, czosnku i natki pietruszki.
Łatwa do przygotowania, choć pracochłonna. Mimo tego warta zachodu. Tym bardziej, że jej przygotowanie można rozłożyć w czasie. Najpierw (nawet dzień wcześniej) gotujemy makaron i różyczki kalafiora. I tu mały bonus, bo robimy to w tym samym garnku i tym samym czasie. Następnie, w dniu podania, przygotowujemy beszamel z tartym serem i pikantny chrust z bułki. Układamy warstwami w żaroodpornej formie i pieczemy 30 minut.

SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE
  • 100 g makaronu (1 szklanka ), np. świderki, kolanka, muszelki, penne
  • 1/2 główki kalafiora
BESZAMEL
  • 400 ml mleka
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 listek laurowy
  • gałka muszkatołowa, sól, 4 kulki czarnego pieprzu
  • 25 g masła
  • 25 g mąki
  • 25 g tartego sera
CHRUST
  • 1/2 czerstwej bułki, np. kajzerki
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli, czarnego pieprzu i chili w proszku lub płatkach
DODATKOWO: garść pomidorków cherry, pokrojonych na połówki
WYKONANIE
  • Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Kalafior dzielimy na różyczki, łodyżki kroimy w plasterki.
  • Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cebulę, czosnek, listek laurowy, kulki czarnego pieprzu oraz szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku. 
  • Stawiamy na małym ogniu i mieszając od czasu do czasu doprowadzamy prawie do wrzenia. Odstawiamy z ognia, zostawiamy do ostygnięcia, przecedzamy przez sitko.
  • Formę do zapiekania o wymiarach około 17x28 smarujemy masłem.
  • Makaron gotujemy al dente, w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu (około 10 minut). Na 3-4 minuty przed końcem gotowania, dorzucamy różyczki i pokrojone łodyżki kalafiora. Odcedzamy. Przekładfamy do formy.
  • Wszystkie składniki CHRUSTU rozmiksowujemy w malakserze na drobną kruszonkę.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C, bez termoobiegu.
  • W rondelku, na małym ogniu, cały czas mieszając, podgrzewamy masło z mąką (przez około 2 minuty).
  • Stopniowo, cały czas mieszając rózgą, dolewamy mleko. Gotujemy 3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje i nie będzie czuć smaku mąki. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku.
  • Dodajemy starty ser, mieszamy i wykładamy na wierzch zapiekanki. Posypujemy przygotowanym chrustem z bułki tartej.
  • Wierzch dekorujemy pomidorkami cherry, jeśli używamy.
  • Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 minut. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz