SAŁATKA Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI, POMIDORKAMI I FETĄ


Sezonowa sałatka z grillowanymi zielonymi szparagami, pomidorkami cherry i fetą. Doprawiona pysznym dressingiem musztardowo - miodowym i suszonym oregano. Idealna na grilla w ogrodzie czy wypad na działkę. 
Warto postarać się, by użyte składniki były jak najlepszej jakości - pomidorki jędrne, a awokado odpowiednio dojrzałe i intensywnie zielone.
Zielonych szparagów nie trzeba obierać ani taż gotować w wodzie. Krótkie grillowanie na patelni wystarczy by stały się al dente. Przygotowane w ten sposób, nie tylko zachowują cenne dla zdrowia witaminy, ale i piękny zielony kolor oraz intensywny smak. Do tego przyjemnie chrupią podczas jedzenia, choć równocześnie są miękkie w środku. 

SKŁADNIKI / 2 PORCJE
  • 1/2 opakowania mieszanki sałat
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów (najlepiej cienkich)
  • garść pomidorków cherry (120 g)
  • garść oliwek bez pestek
  • 100 g sera feta
  • listki bazylii
  • 1/4 pokrojonej w piórka czerwonej cebuli / opcjonalnie
  • PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 2 łyżeczki suszonego oregano, szczypta chili w proszku lub płatkach
SOS WINEGRET
  • 1 łyżka musztardy, np. kremskiej
  • 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki sosu winegret umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy i energicznie  roztrzepujemy (można wymieszać w miseczce). Do czasu podania przechowujemy w lodówce.
  • Odłamujemy zdrewniałe i jasne końce szparagów (same pękną w odpowiednim miejscu), końce wyrzucamy. Pozostałe części opłukujemy, osuszamy, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. 
  • Grillujemy razem z pomidorkami, na mocno rozgrzanej patelni, najlepiej grillowej, przez około 8-12 minut, w zależności od grubości szparagów. Co jakiś czas odwracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz, szparagi kroimy na mniejsze kawałki. 
  • Umytą i osuszoną sałatę wykładamy na  półmisek. Dodajemy pokrojone na połówki oliwki, listki bazylii oraz pokruszony lub pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy suszonym oregano.
  • Układamy grillowane pomidorki i szparagi. Polewamy przygotowanym dressingiem. Można posypać pokrojoną w piórka czerwoną cebulą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz