SAŁATKA Z PAPAI i AWOKADO


Kolorowa i ekspresowa sałatka z papai i awokado. Z pysznym dressingiem imbirowo-miodowym oraz świeżą kolendrą. 
Lekka, pełna smaku i ładnie prezentująca się na stole. Świetna na wszelkiego rodzaju przyjęcia, szczególnie, letnie przyjęcia w ogrodzie. 
Postarajcie się o jak najlepszej jakości warzywa: jędrne i dojrzałe awokado oraz soczystą papaję.

SKŁADNIKI / 2 porcje
DRESSING IMBIROWY
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • 1 łyżeczka tartego imbiru
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku, starty na tarce
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili w proszku lub płatkach
SAŁATKA
  • 1 opakowanie (120 g) mieszanki sałat
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/6 papai
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 ogórek gruntowy
  • 1 łyżeczka nasion czarnuszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeża kolendra
WYKONANIE
  • Wszystkie składniki dressingu energicznie roztrzepujemy w miseczce, do otrzymania gęstej emulsji.
  • Awokado kroimy na pół, łyżką wyjmujemy miąższ i kroimy w plastry. Skrapiamy sokiem z cytryny, lekko solimy.
  • Ogórka obieramy, kroimy na pół i małą łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Kroimy w plastry.
  • Cebulę kroimy w cienkie krążki, papaję obieramy, dużą łyżką wydrążamy pestki, miąższ kroimy w cienkie plastry.
  • Na 1 duży półmisek lub dwa mniejsze wykładamy kolejno: mieszankę sałat, plastry papai, awokado i ogórka oraz krążki cebuli. Posypujemy czarnuszką i listkami kolendry.
  • Przed samym podaniem polewamy dressingiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz