EKSPRESOWY SOS CURRY

Szybki i pyszny sos curry ze świeżymi  pomidorami i opcjonalnie także ze szpinakiem. Świetny jako dodatek do dań, np. kotletów wegetariańskich lub mięs i ryb z grilla. Najlepiej smakuje podany z ryżem lub orientalnym chlebkiem typu flatbread
Przygotujecie go w 10 minut, na jednej patelni, bez zbędnego bałaganu w kuchni. Najpierw podsmażamy pomidorki z czosnkiem, sosem sojowym i pastą curry (można zastąpić przyprawą curry w proszku), a następnie dolewamy mleczko kokosowe i chwilkę gotujemy. Na koniec, już po odstawieniu z kuchenki, dodajemy listki szpinaku.

SKŁADNIKI / 1-2 PORCJE
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duży pomidor, np. malinowy 
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżka sosu sojowego
  • 1 płaska łyżka łagodnej pasty curry, polecam taką lub 1/2 łyżeczki curry wproszku
  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1 łyżka soku z limonki 
  • przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • opcjonalnie: garść listków szpinaku
DO PODANIA: 1/4 papryczki chili, świeża kolendra, czarny sezam lub czarnuszka

WYKONANIE
  • Pomidora kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, papryczkę chili w krążki
  • Na małej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek i smażymy 1 minutę. Dodajemy pomidora i pastę curry lub curry w proszku, doprawiamy sosem sojowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Smażymy 2 minuty, co chwilę mieszając.
  • Dolewamy mleko kokosowe, zagotowujemy i dodajemy sok z limonki. Gotujemy 1 minutę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy szczyptę soli. 
  • Odstawiamy z ognia, dodajemy listki szpinaku i mieszamy. Przed podaniem dekorujemy papryczką chili, kolendrą i ziarnami czarnego sezamu lub czarnuszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz