MAKARON ZE SZPINAKIEM W SOSIE ŚMIETANOWYM Z GORGONZOLĄ

Makaron ze szpinakiem, to dobry pomysł na pyszny i błyskawiczny obiad po pracy. Sprawdzi się zawsze wtedy, gdy nie mamy czasu lub chęci na długie stanie w kuchni.
W czasie, gdy gotuje się makaron, krótko podsmażamy czosnek i cebulkę. Dodajemy szpinak, a po chwili dolewamy śmietankę i dosypujemy gorgonzolę. Na koniec mieszamy z ugotowanym makaronem. 
Aby sos był lżejszy, warto zachować trochę wody z gotowania makaronu i dodać do gęstniejącej śmietanki.

SKŁADNIKI / 2 PORCJE

  • 150 g makaronu, np.  penne, fusilli
  • 1 mała cebula, można pominąć
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy (lub masła)
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 125 ml śmietany 30%
  • 50 g sera gorgonzola
  • 50 g tartego parmezanu
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
WYKONANIE
  • Makaron gotujemy w dużej ilości osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania, odcedzamy na sicie.
  • Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w plastry. Szpinak opłukujemy i osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Na szerokiej patelni o wysokich rantach rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy 3 minuty, na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Nie rumienimy.
  • Zwiększamy ogień do dużego i dodajemy szpinak. Smażymy 1 minutę, aż zwiędnie.
  • Dolewamy śmietankę i 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu (można dać więcej, jeśli sos zrobi się zbyt gęsty). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  • Dodajemy pokruszoną gorgonzolę, zagotowujemy i dodajemy makaron oraz 2/3 ilości parmezanu. 
  • Mieszamy i wykładamy na talerze. 
  • Oprószamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i posypujemy pozostałym parmezanem.

1 komentarz: